“V Italiji bodo naše kupce z veseljem postregli”

Pobudi sindikata delavcev trgovine, da bi trgovine ostale zaprte ob nedeljah, sta pritegnila tako Levica kot premier Janez Janša, katoliška in pravoslavna cerkev. Primorska trgovca Fama in Agraria sta ogorčena. “Poteza sindikata je sprevržena, to je rovarjenje za hrbtom socialnih partnerjev, mimo kolektivne pogodbe,” je oster solastnik Fame Aleksander Lemut.

Trgovci so za ohranitev sedanje ureditve, ko so trgovine lahko odprte 20 nedelj v letu, nedeljsko delo 
zaposlenih pa boljše plačano.  Foto: Tomaž Primožič/FPA
Trgovci so za ohranitev sedanje ureditve, ko so trgovine lahko odprte 20 nedelj v letu, nedeljsko delo zaposlenih pa boljše plačano.  Foto: Tomaž Primožič/FPA

PRIMORSKA > Ladislav Rožič, generalni sekretar sindikata, je v pobudi izpostavil, da v trgovini dela več kot 100.000 ljudi, tako da je najmanj 300.000 državljanom onemogočeno družinsko in drugačno življenje. “Pol leta smo se trgovci pogajali s sindikati, zelo težko je bilo, da je v kolektivni pogodbi zapisano, da so trgovine lahko odprte 20 nedelj v letu, da so zaposleni 250-odstotno plačani za nedeljsko delo in da so za vseh 15 praznikov trgovine zaprte. Sindikat pa se zdaj obnaša, kot da kolektivna pogodba ne velja,” odgovarja Aleksander Lemut pred sestankom Združenja malih trgovcev s sindikatom.

Robert Fakin (foto: Jaka Jeraša)

Robert Fakin, direktor Agrarire

“Če bo ob koncu meseca zmanjkalo za plače, naj pošljemo delavce na sindikat ali k Luki Mescu?”

“Država svoj Petrol pusti odprt ob nedeljah”

“V Fami smo se ves čas zavzemali, da bi bile trgovine ob nedeljah zaprte, in v približno polovici naših trgovin, tudi večjih, je tako. A če so zaprte, naj velja tudi za bencinske servise. Država pusti svojemu naftnemu trgovcu Petrolu, da ima ob nedeljah in praznikih odprte vse servise, mi, živilski trgovci v zasebni domači ali tuji lasti, pa moramo zapirati trgovine,” pravi direktor in solastnik Fame. “Sklicujejo se na zagotavljanje nujne oskrbe z gorivom. Kaj je bolj nujno ob nedeljah, svež hrustljav kruh ali gorivo? Naj bodo odprti servisi ob avtocestah, a vsi drugi pa naj bodo zaprti,” dodaja.

“Še več zaposlenih bo izgubilo delo”

Direktor koprske Agrarie Robert Fakin ob tem opozarja še, da bi na Primorskem predlagano nedeljsko zaprtje trgovin kupce, ki se odločajo za nedeljske nakupe, pahnilo v naročje čezmejnih diskontov v Italiji. “Tam jih bodo z veseljem postregli, mi pa bomo medtem razmišljali, kako nadomestiti izpad nedeljskega dohodka. Če bo ob koncu meseca zmanjkalo za plače, naj pošljemo delavce na sindikat ali k Luki Mescu?” opozarja Fakin na konkurenco onstran meje. “Italijanski trgovci že dolgo polnijo naše poštne nabiralnike z obvestili o akcijah in popustih. Izbira lokacij in postavitve velecentrov ob meji jasno pove, komu so ti namenjeni,” dodaja.

Aleksander Lemut, direktor in solastnik Fame

“To je rovarjenje za hrbtom socialnih partnerjev, mimo kolektivne pogodbe.”

Aleksander Lemut (foto: Alenka Tratnik)

Če bo nedeljsko zaprtje trgovin obveljalo, bo to obmejne trgovce postavilo v neenak položaj v primerjavi s tistimi iz notranjosti, kjer bo prva odprta trgovina 100 in več kilometrov daleč, je prepričan. “Naši kupci jo imajo par kilometrov daleč in če si bodo v nedeljo zaželeli trgovskega vrveža ali tople žemlje, jih bodo brez dvoma prevozili!” je prepričan Fakin.

Stranka Levica je včeraj v postopek vložila predlog novele zakona o trgovini, s katero bi uzakonili nedeljsko zaprtje trgovin.

“V tem času, ko tisočim zaposlenim v Sloveniji grozi izguba delovnega mesta, bo zakon, če bo sprejet, dodal še tisoč drugih, ki bodo izgubili delo,” svari Fakin.

Na pripombe sindikata, da so se trgovci ob nedeljah posluževali študentskega dela, Fakin odgovarja, da je nekaterim študentom to delo edini vir dohodka, ki ga ne bodo več imeli, če bodo trgovine zaprte.


Najbolj brano