Mlade družine se selijo na kras

V kraški vasi Opatje selo, kjer so v zadnjih letih zgradili kar nekaj novih stanovanjskih hiš, bi se lahko število prebivalcev v prihodnjih letih še povečalo. Občinski podrobni prostorski načrt (OPPN) za ureditev 2,1 hektarja zemljišča na robu vasi namreč predvideva 17 gradbenih parcel za eno ali dvostanovanjske hiše.

 Na zemljišču v zasebni lasti na koncu Opatjega sela, kjer je že  nekaj 
novih hiš, bi lahko  v prihodnjih letih nastalo novo stanovanjsko 
naselje.  Foto: Alenka Ožbot
Na zemljišču v zasebni lasti na koncu Opatjega sela, kjer je že nekaj novih hiš, bi lahko v prihodnjih letih nastalo novo stanovanjsko naselje.  Foto: Alenka Ožbot

OPATJE SELO > Zemljišče, ki ga zajema podrobni prostorski načrt, se nahaja na koncu vasi v smeri proti Kostanjevici na Krasu, levo od regionalne ceste, in je v zasebni lasti. V tem delu so v zadnjih letih levo in desno od glavne ceste v manjših stanovanjskih kompleksih zgradili oziroma še gradijo kar nekaj novih hiš.

Leta 2002 je vas štela 352 prebivalcev. “Normalno je, da se širi na začetku ali na koncu. V zadnjih dveh, treh letih je na koncu vasi zraslo približno 15 novih hiš, v dvajsetih letih pa približno 50. Število prebivalcev se je povečalo vsaj za 100,” ocenjuje predsednik sveta Krajevne skupnosti Opatje selo Mirjan Pahor.

Mirjan Pahor

predsednik KS Opatje Selo

“V zadnjih dveh, treh letih je na koncu vasi zraslo približno 15 novih hiš, v dvajsetih letih pa približno 50. Število prebivalcev se je povečalo vsaj za 100.”

“Večanje števila prebivalcev je vsekakor pozitivno”

Opaža, da so med priseljenci predvsem mlade družine, ki jih verjetno poleg lepe lokacije in miru privlači tudi bližina meje in hitre ceste. “Večanje števila prebivalcev je vsekakor pozitivno, saj to pomeni tudi ohranjanje trgovine, vrtca ...” dodaja Pahor.

Po OPPN za območje Rikidence oziroma za urejanje 2,1 hektarja zemljišča na robu vasi bi lahko v prihodnjih letih v Opatjem selu zgradili 17 novih eno- ali dvostanovanjskih hiš. Občina Miren-Kostanjevica je načrt pripravila na pobudo lastnika pretežnega dela zemljišča in je bil javno razgrnjen v marcu.

“Zdaj je v fazi pridobivanja mnenj nosilcev urejanja prostora in ko bomo dobili vsa mnenja, sledi obravnava na občinskem svetu,” razlaga Erik Lasič z občinske službe za okolje in prostor. Občinski svet naj bi dokument obravnaval konec poletja.

Še dodatno zemljišče za gradnjo

“To je kar en večji zazidalni projekt. Komunalno bo območje urejal lastnik parcel, ta vložek pa se bo odbilo od komunalnega prispevka. Upam, da zdajšnja kriza ne bo prehuda in da bodo tam v nekaj letih zrasle nove hiše. Območje bo navezano na novo krožišče, ki ga bo na regionalni cesti uredila država, občina bo poskrbela za javno razsvetljavo in vodovod. Letos krožišča zagotovo še ne bo, upamo, da ga bo direkcija za infrastrukturo gradila prihodnje leto,” si obeta župan Mauricij Humar. Tudi občinsko zemljišče na koncu Opatjega sela v smeri proti Kostanjevici, desno od ceste, naj bi v uredili za stanovanjsko gradnjo, prostora naj bi bilo za pet ali šest hiš.


Najbolj brano