Dovoljena je plovba po Soči, a plovil skoraj ni

Od minulega torka, ko je plovba po Soči in Koritnici dovoljena, so prodali le za vzorec dovolilnic. Na voljo so karte za vsa plovila od kajakov do raftov, za slednje še ni navodil glede varnosti za potnike. V kratkem bodo goste povabili na zip line. Agencije pričakujejo težko sezono, zato upajo, da jih bodo občine oprostile plačila pavšala za letne dovolilnice za rafte.

Plovba s kajaki, ki jih je za zdaj na reki zgolj za vzorec,  je dovoljena od  5. maja, plovbo z rafti naj bi sprostili 1. junija.  Foto: Leo Caharija
Plovba s kajaki, ki jih je za zdaj na reki zgolj za vzorec, je dovoljena od 5. maja, plovbo z rafti naj bi sprostili 1. junija.  Foto: Leo Caharija

POSOČJE > Zaradi epidemije korona virusa se je začetek plovbe po Soči in Koritnici zamaknil za skoraj dva meseca. Plovne dovolilnice so od 5. maja na voljo na zgolj šestih prodajnih mestih v TIC Bovec in Kobarid, Prijon sport center, Gostišče Vančar, Gostilna Liza in Canyon 4. Cene ostajajo enake lanskim. Skrbnik plovnega režima, medobčinska uprava Bovec, Kobarid, Tolmin in Kanal ob Soči, skupaj z turističnim zavodom Dolina Soče razvija aplikacijo za spletno prodajo, ki bo dostop do kart poenostavila, poleg tega se bodo izognili stroškom oziroma provizijam, ki so jih v preteklosti plačevali številnim pogodbenim prodajalcem.

Osamljena Soča

“V minulih dneh smo prodali le za vzorec dovolilnic, na vstopno izstopnih mestih skoraj ni vozil, kar pomeni, da tudi plovil na reki skoraj ni,” je pred dnevi med ogledom terena ugotavljala direktorica medobčinske uprave Suzana Konec. Kot pravi, se je začetek plovne sezone zavlekel tudi zato, ker so morali z odstranjevanjem ovir poskrbeti za čim večjo varnost. Stanje na reki je prikazano na spletni strani www.soca-plovba.si. Z javnim razpisom so v spomladanskim mesecih izbrali vzdrževalca plovne poti GIZ raftarjev Dolina Soče, ki skrbi za monitoring in za odstranjevanje manjših ovir ter opozarja na večje, s katerimi se v skladu s prakso ukvarja Hidrotehnik.

Redarjev je premalo

Medobčinska uprava opozarja na pomanjkanje redarjev. Trenutno štirje pokrivajo teren od Trente do Kanala ob Soči. Poleti bi jih potrebovali vsaj deset. Težko jih najdejo zaradi neživljenjskih predpisov, saj morajo tudi upokojeni policisti, ki bi se radi podali v redarski izziv, opraviti šestmesečni tečaj. Občine v Posočju so ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa prosile za ublažitev predpisov. Ta obljublja, da bo zadevo preveril.

Na vstopno izstopnih mestih so opravili zgolj nujna vzdrževalna dela. Končeva skupaj z športnimi agencijami ocenjuje, da bo Soča bolj ali manj osamljena vse dokler ne bodo odprli državnih mej. Upajo, da bodo čim prej lahko prišli najbolj številni in zvesti gostje - Avstrijci in Nemci.

Varnostna razdalja v raftih

Medobčinska uprava prodaja dovolilnice za plovila z več potniki, čeprav še ni natančnih pojasnil oziroma pravil, saj za raft ni jasno, kam spada, med individualne ali skupinske športe. Kot pričakujejo v športnih agencijah, naj bi bila plovba z večjimi plovili sproščena 1. junija. GIZ raftarjev pripravlja predloge v povezavi z varnostnimi ukrepi glede korona virusa z upanjem, da jim država ne bo naprtila povsem neživljenjskih.

Suzana Konec, direktorica medobčinske uprave

“V minulih dneh smo prodali le za vzorec dovolilnic, na vstopno izstopnih mestih skoraj ni vozil, kar pomeni, da tudi plovil na reki skoraj ni.”

“Rafti v povprečju niso zapolnjeni z osmimi osebami, ob nižjih vodah peljemo od štiri do šest gostov. Široki so skoraj dva metra in dolgi od 4 do 5 metrov, kar pomeni, da je varnostna razdalja možna. Agencije letnih kart v glavnem še ne kupujemo,” pojasnjuje direktor Soča raftinga Goran Kavs. Agencije opozarjajo, da bo letošnja sezona zelo težka. Zato upajo, da bodo občine vsaj domačim podjetjem pomagale s tem da bi jih oprostile plačila pavšalov za letne dovolilnice za rafte, ki znašajo 500 evrov na raft.

V prihodnjih dneh bodo ponovno odprli zip line, kjer problemov z varnostno razdaljo ne bi smelo biti, saj ljudi po jeklenici spuščajo posamično.

Agencije opozarjajo, da bo letošnja sezona zelo težka. Upajo, da bodo občine domača podjetja oprostile plačila pavšalov za letne dovolilnice za rafte.


Najbolj brano