Pacienti spet lahko do zdravnika

Z določenimi omejitvami in ob upoštevanju varnostnih ukrepov danes v zdravstvenih domovih tudi na severnem Primorskem odpirajo ambulante. Specialistične so v Novi Gorici odprte od 20. aprila. “Delo kar lepo teče, je pa res, da se strogo držimo preventivnih ukrepov, zato obravnavamo manj pacientov,” pravi direktorica Petra Kokoravec.

SEVERNA PRIMORSKA > V splošne in specialistične ambulante bodo lahko vstopali le naročeni pacienti, pred vstopom na glavnem vhodu bodo zdravstveni delavci preverili, ali je pacient naročen, opravili triažo in ga napotili v nadaljnjo obravnavo. Vse, ki potrebujejo nujno medicinsko pomoč, bodo po triaži usmerili v ustrezno ambulanto, na ožjem Goriškem pa pacienti gredo neposredno v urgentni center. Pri sumu na okužbo s covidom-19, morajo pacienti še vedno poklicati osebnega zdravnika.

Ne pričakujejo večjih težav

Poleg splošnih bodo v Ajdovščini odprli tudi specialistične ambulante. Paciente, ki so bili med epidemijo naročeni na primer v pulmološko ali diabetološko ambulanto in na fizioterapijo, a v tem času niso delovale, so medicinske sestre že začele prenaročati, stopnjo nujnosti obravnave pa določi zdravnik specialist.

Vrste bodo daljše

Zaradi preventivnih ukrepov bodo povsod naročali in obravnavali precej manj pacientov kot običajno. “Čakalne dobe se bodo povečale,” potrjuje Petra Kokoravec.

Da bi delo lažje teklo, medicinske sestre pokličejo naročene paciente dan pred predvidenim obiskom in z njimi opravijo prvi triažni pogovor. Direktor Egon Stopar ob odprtju vseh ambulant ne pričakuje večjih težav, uporabnike pa prosi za strpnost in upoštevanje ukrepov.

V Zdravstvenem domu Nova Gorica manj nujne specialistične dejavnosti, torej dermatologijo, fiziatrijo, ultrazvok, diabetologijo/endokrinologijo in psihiatrijo, izvajajo že od 20. aprila, a z nižjo frekvenco, saj lahko le po en pacient čaka v čakalnici. “Tega se strogo držimo, zato uspemo obravnavati približno pol manj pacientov kot običajno,” pravi direktorica Petra Kokoravec. Naročajo po stopnjah nujnosti (hitro) in tiste, ki že dlje čakajo, izvajajo tudi kontrole. “Delo dobro teče, le na trenutke nastane nekaj vrste za laboratorij,” pove. V splošnih ambulantah bodo od danes delali vsi zdravniki, a ne za akutne primere, torej za paciente z vročino, prehladom in podobno, pač pa za kronične paciente. Ti se morajo seveda predhodno naročiti, še doda.

Tako v Novi Gorici kot v Ajdovščini v okviru preventivne dejavnosti že ves čas izvajajo le preglede s cepljenjem otrok in šolarjev.

“Delamo naprej kakor do sedaj”

“V našem zavodu delamo naprej kakor do sedaj, po rednem urniku dela večina splošnih, pediatričnih in ginekoloških ambulant, pulmološka in diabetološka ambulanta, rentgen in patronažna služba,” pojasnjuje direktor Zdravstvenega doma Tolmin Gaudencio Lucas Triep. Fizioterapija je delovala nekoliko okrnjeno. “Ostale specialistične ambulante bomo postopoma odpirali,” dodaja Triep, ki je pred časom že pozval kronične paciente, naj pridejo na pregled. “Poslabšanj kroničnih bolnikov je vsak dan več, veliko več se jih tudi naroča in vzpostavljajo stik z zdravnikom,” pojasnjuje.

Od danes bodo splošne ambulante začele delati tudi v Idriji in Cerknem.


Najbolj brano