Čez mestni prehod danes prvi potniki

Danes ob šestih zjutraj so uradno odprli prehod na Erjavčevi ulici v Novi Gorici. Prečkajo ga lahko pešci, kolesarji in avtomobili. Po spremenjeni vladni uredbi je prehod čez mejo po novem dovoljen tudi za obisk sorodnikov.

Tako so novogoriški policisti odstranili cestno zaporo.  Foto: Vesna Humar
Tako so novogoriški policisti odstranili cestno zaporo.  Foto: Vesna Humar

NOVA GORICA > Natanko ob šesti uri zjutraj so policisti odstranili ograjo, ki je mesec in pol zapirala cesto na Erjavčevi ulici v Novi Gorici. In le nekaj minut kasneje so mejno črto prečkali prvi potniki, zjutraj so večinoma prihajali čezmejni delavci, ki so doslej čez mejo lahko šli le na prehodu v Vrtojbi.

Prehod so najprej prečkali čezmejni delavci. (Foto: Vesna Humar)

Pričakovati je, da bodo čez dan in ene države v drugo prehajali tudi ljudje, ki imajo čez mejo sorodnike. Slovenska vlada vstop iz Italije po novem dovoljuje ne le zaradi delovnih ali gospodarskih razlogov, temveč tudi za obisk ožjih družinskih članov. Potrdila za te zasebne poti izdaja novogoriška občina. Ukrep bo omogočil srečanje nekaterih družin, ki živijo ločeno že vse od uvedbe mejnega nadzora v prvi polovici marca.

Alojz Humar tudi danes s svojim kolesom ne more čez mejo. (Foto: Vesna Humar)

Meja pa še vedno ni odprta za vse. Alojz Humar, italijanski državljan slovenskega rodu je bil leta vajen, da se s kolesom od doma pelje do Šempetra in mimo Solkana. “Vsako jutro prekolesarim 15 kilometrov,” nam je povedal čil 86-letnik, ki je bil leta vajen narediti vsak dan enak čezmejni kolesarski krog, a ga policisti čez mejo tudi danes niso mogli pustiti. “Saj po svoje razumem. Ljudje ob sproščanju ukrepov hitro začnejo izkoriščati. Samo poglejte po televiziji, povsod gneča, vsi brez mask,” je povedal Alojz in dodal: “Tu sem bil leta 1947, ko so postavili 'konfin', potem ko so ga odstranili, pa pred dvema mescema, ko so ga spet postavili in danes ponovno. Četrtič.”

Carinarnica, ki je bila dolga leta prostor kulture, ponovno pridobiva svoj izgubljeni osnovni namen. (Foto: Vesna Humar)


Najbolj brano