Častni občan Pivke je Andrej Žele

Pivška občina danes v spomin na velik politični in narodno odmevni dogodek, tabor na Kalcu, obeležuje svoj občinski praznik. A tokrat brez slavnostne seje in prireditve. Priznanja so prejeli Andrej Žele, Kegljaški klub Pivka, Dragica Kaluža, Janez Čuček in Majda Radivo. Slavnostno pa jim jih bo župan podelil, ko bodo razmere dopuščale.

Andrej Žele Foto: osebni arhiv
Andrej Žele Foto: osebni arhiv

PIVKA > Naziv častni občan občine Pivka je letos prejel Andrej Žele, ki je s svojim delom pustil pečat na različnih področjih v občini in prispeval k njenemu razvoju. Bil je direktor tovarne za proizvodnjo lesno-predelovalnih strojev, ki je bila steber nekdaj mogočnega Javorja, in sodeloval pri postavljanju nove tovarne strojev na novi lokaciji, kjer po lastniški spremembi deluje še danes. V letih 1983 - 1991 je vodil Krajevno skupnost Pivka. V tem obdobju so se izpeljale nekatere pomembne naložbe, med drugim so zgradili novo šolo. Kot velik ljubitelj petja je bil tudi pobudnik in organizator petja na Pivškem. Ustanovil in vodil je Oktet Javor, še vedno pa prepeva v Moškem pevskem zboru Pivka. Med letoma 2009 in 2018 je vodil organizacijo združenja borcev Pivka in bil podpredsednik območnega združenja ZB Postojna.

Plaketo občine je prejel Kegljaški klub Pivka za svoje dolgoletno delovanje z različnimi ekipami, od najmlajših do najstarejših. Samo v zadnjih petih letih so člani mlajših selekcij, ki so nastopili na svetovnih prvenstvih, osvojili šest medalj, od tega kar tri zlate, na državnih prvenstvih pa so na zmagovalne stopničke stopili 35-krat, od tega šestkrat na najvišjo. Na veteranskih prvenstvih so najstarejši člani osvojili osem medalj, od tega štiri zlate.

Plaketo občine si je za svoje dolgoletno delovanje na različnih področjih zaslužila Dragica Kaluža. Bila je pobudnica in tudi dolgoletna predsednica Društva podeželskih žena Narin. Vsakoletna prireditev Srečanje turističnih vasi iz Slovenije in zamejstva v Narinu je bila zelo odmevna in je v Narin pripeljala ljudi iz cele Slovenije in od drugod. Je tudi aktivna članica upravnega odbora Zveze kmetic Slovenije. Bila je tudi članica sveta krajevne in kasneje vaške skupnosti, je predsednica Kulturnega društva Šmihel in članica Ženske vokalne skupine Šmihel. Poleg skrbi za kmetijo in veliko družino je tudi lokalna turistična vodnica, članica Turističnega društva Pivka, Društva za razvoj podeželja med Snežnikom in Nanosom ter Društva Most. Deluje tudi v župnijskem pastoralnem svetu in Župnijski Karitas Šmihel. Dolga leta je bila tudi članica upravnega odbora Rdečega križa.

Dobitnik plakete je tudi Janez Čuček, ki se je velik del svojega življenja ljubiteljsko in prostovoljno posvečal različnim društvom in organizacijam. Med drugim je bil predsednik Moškega pevskega zbora Pivka, za svojo glasbeno dejavnost pa je prejel tudi Zlato Gallusovo priznanje. Bil je predsednik društva Brkinskih sadjarjev in osem let predsednik Koronarnega društva Postojna, ki je pod njegovim vodstvom povečalo število članov in organiziralo številne dejavnosti. Trikrat je bil izvoljen tudi v občinski svet Občine Pivka in dva mandata opravljal delo podžupana. Leta 2001 je kot podžupan podpisal listino o pobratenju občin Pivka in Durach.

Priznanje občine Pivka pa je za svoje dolgoletno prostovoljno delo na humanitarnem področju prejela Majda Radivo, ki se je Rdečemu križu priključila leta 1985. Že 30 let je predsednica komisije za krvodajalstvo na Območnem združenju RK Postojna - Pivka. Bila je tudi njegova dolgoletna predsednica in članica izvršnega odbora. Sodeluje pri akciji Drobtinica na Pivškem. Do upokojitve je bila tudi prostovoljna bolničarka in članica ekipe prve pomoči. Leta 2009 je prejela priznanje za Naj prostovoljko Slovenije, je tudi prejemnica več priznanj Rdečega križa. Zadnja leta je dejavna pri delu s starejšimi. Kot prostovoljna voznica sodeluje tudi pri Sopotnikih, brezplačnih prevozih za starejše občane. VRŽ


Najbolj brano