Na Erjavčevi in v Neblem čez mejo od jutri

Po tem, ko je vlada določila, da je mogoče mejo z Italijo prečkati tudi na Erjavčevi ulici v Novi Gorici, v Neblem v Brdih in čez Predel, so danes občani že začeli prihajati. A čez (še) niso smeli. Prehod bo mogoč šele od jutri. Bodo pa na Erjavčevi končno lahko šli čez mejo tudi vsi, ki bi se radi srečali s partnerji in otroki, ki živijo na drugi strani. Za to potrebujejo potrdilo občine, kjer imajo stalno bivališče.

Občani danes že prihajajo, a na Erjavčevi čez mejo še ne smejo. To 
bodo lahko storili od jutri, in sicer s potrdilom, da so do tega 
upravičeni.  Foto: Mitja Marussig
Občani danes že prihajajo, a na Erjavčevi čez mejo še ne smejo. To bodo lahko storili od jutri, in sicer s potrdilom, da so do tega upravičeni.  Foto: Mitja Marussig

NOVA GORICA > Vest, da je vlada sinoči določila, da je mogoče mejo z Italijo odslej prehajati tudi na novih kontrolnih točkah na Predelu, v Neblem v Brdih in na Erjavčevi ulici v Novi Gorici, se je danes bliskovito razširila med ljudmi. A vsaj na Erjavčevi ulici prehod še ni mogoč.

Tam smo srečali poveljnika občinskega štaba novogoriške civilne zaščite Andreja Biaggia, njegovega namestnika Simona Vendramina in podžupana ter člana štaba Saša Kogovška, ki so kar nekaj občanom morali pojasnjevati, da se odlok še ne izvaja. “Čez mejni prehod na Erjavčevi se bo lahko prehajalo od jutri,” je potrdil Kogovšek.

Pristojni so na Erjavčevi danes občanom pojasnjevali, da bo prehod meje dovoljen od jutri. Foto: Mitja Marussig

Poleg delovnih migrantov bodo na novo odprtih prehodih lahko mejo prehajali tudi vsi tisti, ki imajo za to utemeljene družinske razloge, torej za obisk ožjih družinskih članov in vzdrževanih članov, torej zakoncev in izvenzakonskih partnerjev ter otrok in posvojencev, ki živijo na drugi strani meje. “To do zdaj ni bilo mogoče, družinski člani, ki so do tega upravičeni, bodo na našem območju lahko mejo prehajali le preko Erjavčeve ulice, preko Vrtojbe lahko gredo le delovni migranti. Morajo pa zaprositi občino za izdajo ustreznega potrdila,” je povedal Kogovšek in dodal, da bodo potrdila izdajale vse občine, kjer imajo upravičeni občani stalno prebivališče.

Vloge z vsemi dokazili lahko upravičenci od danes oddajo na e-pošto mestna.obcina@nova-gorica.si. “Vloge, ki bodo prispele danes do 22. ure, bomo prednostno reševali čez vikend, vsak vložnik bo individualno obveščen,” sporočajo z uprave mestne občine. Vloge je sicer mogoče oddati tudi v prihodnjih dneh.

Mejni prehod na Erjavčevi ulici bo od jutri naprej odprt med 6. in 21. uro, čez bodo lahko prehajali tako pešci in kolesarji, kot tudi občani z avtomobili.


Najbolj brano