Pisma, ki grejejo srca non in nonotov

Stanovalce istrskih domov za upokojence, ki so bili že mesece prikrajšani za obiske svojcev, so v aprilu pobožala pisma, ki so jim jih na pobudo Gimnazije, elektro in pomorske šola (GEPŠ) Piran poslali dijaki, bivši dijaki in zaposleni te šole.

Stanovalci Centra za starejše občane Lucija med prebiranjem 
pisem, ki so jih zanje napisali dijaki, bivši dijaki in zaposleni 
Gimnazije, elektro in pomorske šola Piran.   Foto: Center za starejše občane Lucija
Stanovalci Centra za starejše občane Lucija med prebiranjem pisem, ki so jih zanje napisali dijaki, bivši dijaki in zaposleni Gimnazije, elektro in pomorske šola Piran.  Foto: Center za starejše občane Lucija

ISTRA > “Na šoli smo razmišljali, kakšnega dobrega dela bi se lotili v času karantene. Zasledila sem projekt Pisma znanim neznancem, ki ga je pripravila ekipa Festivala Velenje, in predlagala, da sledimu temu zgledu,” o tem, kako je nastala pobuda za pisanje pisem starostnikom, pove profesorica na GEPŠ Piran Nika Vidergar.

Preko šolskega facebook profila in spletne učilnice je k sodelovanju povabila dijake, bivše dijake in zaposlene. Kmalu je na njen elektronski naslov prispelo osem pisem, ki so na različne načine nagovarjala neznane starostnike. “Nekdo je v pismo zlil svoje razmišljanje o trenutnih razmerah in o tem, kaj dobrega lahko potegnemo iz te izkušnje, ena izmed dijakinj je preprosto opisala, kako je preživela dan, in priložila nekaj fotografij ...” Vidergarjeva opiše vsebino pisem.

Ena od zaposlenih v Domu upokojencev Izola

“Kljub temu čudnemu času, v katerem smo se znašli, in socialni distanci se mi zdi, da nikoli nismo bili bližje. Pazimo drug na drugega, z malenkostmi poskušamo polepšati dan znancem in neznancem.”

Poslala jih je vsem domovom upokojencev v slovenski Istri, kjer so se pisem zelo razveselili. “Naši stanovalci so bili zelo zadovoljni. Vsaka takšna pobuda je dobrodošla,” pravi Marinela Šavle Reščič, direktorica Centra za starejše občane Lucija, kjer so se pošiljateljem na svoji spletni strani zahvalili z objavo fotografij stanovalcev med branjem pisem.

Dragocene velike malenkosti

Izjemno so se jih razveselili tudi v Domu upokojencev Izola, od koder so se jim takole zahvalili: “Hvala vam! Res! Topla, lepa pisma sem z največjim veseljem šla natisnit in s še večjim veseljem jih bom razdelila in, če bo potrebno, tudi prebrala našim varovancem,” je ob prejemu pisem zapisala ena od zaposlenih in dodala: “Kljub temu čudnemu času, v katerem smo se znašli, in socialni distanci se mi zdi, da nikoli nismo bili bližje. Pazimo drug na drugega, z malenkostmi poskušamo polepšati dan znancem in neznancem. Še enkrat hvala v imenu naših varovancev, da mislite na njih.” Tamkajšnja socialna delavka pa je dodala: “V tem času so takšne velike malenkosti zelo dragocene, saj prinesejo nasmeh na obraze naših stanovalcev.”

Zahvale in pohvale za lepo gesto so prispele tudi iz koprske enote Doma upokojencev Ptuj in iz Doma Danica na Gažonu, od koder so sporočili: “Radi bi se vam iz srca zahvalili za vsa ta pisma, saj so našim nonam in nonotom polepšala dan. Najprej smo jih prebrali, sedaj pa visijo na naši oglasni deski.”

Vabljeni k sodelovanju

V GEPŠ so seveda ponosni na dobra dejanja sodelujočih v projektu, ki ga želijo nadaljevati. Zato vse, ki bi bili pripravljeni sodelovati - tudi vas, bralke in bralci -, vabijo, da napišejo pismo znanemu neznancu in ga pošljejo na e-naslov nika.vidergar@guest.arnes.si. Poskrbeli bodo, da jih prejmejo domovi upokojencev, kjer bodo novih pošiljk nadvse veseli.


Najbolj brano