Dobili svobodo, izgubili pamet

S hitrostjo 155 in 112 kilometrov na uro skozi naselje ter s hitrostjo 171 kilometrov na uro med Vipavo in Podnanosom so minuli konec tedna noreli trije nespametni vozniki. Teh je bilo po skoraj dveh mesecih karantene očitno še več, na vse pa so med poostrenim nadzorom prežali policisti novogoriške policijske uprave. Ustavili so kar 60 prehitrih voznikov, kaznovali pa še 34.

 Foto: GPU
Foto: GPU

SEVERNA PRIMORSKA > Rekorder med nespametnimi vozniki je bil voznik osebnega avtomobila, ki je skozi Volče na Tolminskem divjal s hitrostjo 155 kilometrov na uro, daleč za njim pa je bil po hitrosti voznik, ki je skozi Budanje norel s hitrostjo 112 kilometrov na uro. Še manj je verjetno razmišljal voznik, ki je po ravnicah stare ceste med Vipavo in Podnanosom vozil s hitrostjo 171 kilometrov na uro. Vsem trem so policisti vzeli vozniška dovoljenja, vsi trije se bodo srečali s sodnikom.

Poleg omenjenih voznikov so policisti zaradi vožnje brez pasu, telefoniranja med vožnjo in drugih prekrškov kaznovali še 24 voznikov, proti šestim so ukrepali, ker so vozili pijani, eden pa je bil med vožnjo drogiran. Med minulim koncem tedna so policisti novogoriške uprave obravnavali dve prometni nesreči, ki sta jih povzročila pijana voznika. Eden je napihal 0,91 miligrama (1,89 promila), drugi pa 0,51 miligrama alkohola (1,06 promila).

V enem primeru je bil pijan tudi drugi voznik, napihal je sicer malo nad dovoljeno mejo - 0,31 miligrama alkohola (0,64 promila). Policisti so obravnavali tudi nesrečo, v kateri se je poškodovala kolesarka, ki je napihala kar 1,14 miligrama alkohola (2,37 promila).

Na novogoriški policijski upravi poudarjajo, da je očitno, da se veliko voznikov po prvi resnejši sprostiti ukrepov proti širjenju epidemije na cestah obnaša neodgovorno, s svojo vožnjo pa spravljajo v nevarnost tudi vse ostale udeležence v prometu. Policisti opozarjajo, da se bo v prihodnjih dneh in tednih na cestah povečalo število pešcev, kolesarjev in mopedistov, zato vse pozivajo, naj bodo še posebej previdni in strpni. Do kršiteljev pa ne bodo strpni policisti, ki bodo nadaljevali s poostrenim nadzorom prometa.

Podatki za minuli vikend so toliko bolj zaskrbljujoči, ker so bili med 13 lanskimi žrtvami severnoprimorskih cest kar štirje motoristi. Poleg tega se jih je 16 hudo in 36 laže poškodovalo. V večini nesreč je šlo za nepravilno prehitevanje ali prehitro vožnjo.

Zaradi lanskega krvavega dogajanja na posoških cestah so policisti v sodelovanju z agencijo za varnost v prometu in občinami ob ceste postavili silhuete policistov z radarji, se sestali z italijanskimi in avstrijskimi kolegi, opravili številne inšpekcijske preglede ceste in predlagali ukrepe za njeno izboljšanje. Tudi v letošnji sezoni načrtujejo intenzivne nadzore cest v Posočju, v katere bodo vključevali policiste specializirane enote za nadzor prometa in občasno celo italijanske prometne policiste.

Tudi vožnja v pijanem stanju je prepogost spremljevalec voznikov. Lani je bilo kar 89 povzročiteljev nesreč pijanih, in to zelo, saj so v povprečju napihali kar 1,38 promila alkohola. Tri najhujše nesreče so zakrivili pijani vozniki, v teh nesrečah pa je umrlo pet ljudi.


Najbolj brano