Obnova dražja za kar 1,5 milijona evrov

Obnova stavbe nekdanje srednje tehniške šole tik nad severno obvoznico, kamor se bosta preselili Fakulteta za management in Pedagoška fakulteta, se je bistveno podražila. Znesek je s prvotnih 4,2 milijona evrov poskočil na 5,7 milijona evrov, torej bodo sanacijska dela stala kar 1,5 milijona evrov več.

V obnovljeno stavbo nekdanje srednje tehniške šole tik nad 
severno obvoznico se bosta preselili Fakulteta za management in 
Pedagoška fakulteta. Foto: Zdravko Primožič/FPA
V obnovljeno stavbo nekdanje srednje tehniške šole tik nad severno obvoznico se bosta preselili Fakulteta za management in Pedagoška fakulteta. Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > Vlada je spremembo vrednosti projekta že potrdila v načrtu razvojnih programov 2020-2023. Univerza na Primorskem bo zagotovila 2,7 milijona evrov (pred spremembo 2,5 milijona evrov), medtem ko bo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport pod okriljem proračuna za visoko šolstvo prispevalo 2,9 milijona evrov (pred spremembo 1,6 milijona evrov).

Obnova je v sklepni gradbeni fazi, delavci so začeli z obrtniškimi deli. (Foto: Zdravko Primožič/FPA)

1,5

milijona evrov več bo stala obnova nekdanje kovinarske šole

Na papirju eno, v praksi drugo

V ministrstvu pojasnjujejo, da je 35-odstotno povišanje zneska za obnovo povezano s stanjem objekta. “To je bilo drugačno, kot je bilo predvideno glede na izdelane sonde, študije in statično presojo ter zaradi obsežnih arheoloških izkopavanj,” navajajo.

Zaradi slabe konstrukcije in statike objekta so morali gradbeniki med obnovo povečati obseg rušitvenih in armiranobetonskih del. Tudi zemeljskih del je bilo bistveno več, saj so ugotovili, da so temelji globlji, kot je bilo predvideno, zaradi česar so bila tudi izkopavanja obsežnejša. To je za seboj povleklo še dodatna dela za potrebe arheoloških raziskav. “Ob tem se je zgodil tudi dvig cen v gradbeništvu glede na projektantski predračun in indeks splošne rasti cen v gradbeništvu,” utemeljujejo v ministrstvu.

Šola je prazna že deset let

Stavba nekdanje kovinarske šole v središču Kopra je prazna od novembra leta 2010, ko so se dijaki in profesorji preselili v nove prostore v bližini hipermarketa Mercator v Olmu. Pet let kasneje je vlada brezplačno prenesla lastništvo šolske stavbe, delavnic, telovadnice in del skupnega dvorišča na Univerzo na Primorskem.

(Foto: Zdravko Primožič/FPA)

Nad zemljo le betonski temelji

Upravni odbor Univerze na Primorskem je novelacijo investicijskega programa potrdil konec januarja. Prenovo dotrajanih prostorov so zaupali podjetju Makro 5 gradnje. Miha Zadel, ki je tam zadolžen za projekt obnove stare kovinarske šole, pravi, da so temelji stavbe iz 60. let prejšnjega stoletja še betonski, pod njim pa je zemlja, kar je iz vidika statike zelo nevarna kombinacija. “Če bi se zgodil potres, stavba ne bi zdržala. Nujno smo morali ojačati konstrukcijo in poskrbeti armiranobetonske temelje. Takšni so tudi standardi, ki smo jih morali upoštevati,” pojasnjuje.

V ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport poudarjajo, da je naložba v preselitev dejavnosti Fakultete za management in delno Pedagoške fakultete, ki delujeta v okviru Univerze na Primorskem, “nujna in smotrna”. “S tem bo konec prostorske stiske, s katero se obe fakulteti soočata že vsa leta delovanja, pri čemer Fakulteta za management uporablja prostore kar na štirih različnih lokacijah,” opozarjajo v ministrstvu.

Selitev verjetno septembra

Obnova je v sklepni gradbeni fazi, delavci so začeli z obrtniškimi deli. Vodja službe za podobo Univerze na Primorskem Mirella Baruca pojasnjuje, da je na gradbišču nekaj manj delavcev zaradi ukrepov za preprečevanje širitve koronavirusa skladno z vladnimi usmeritvami ter usmeritvami NIJZ. “Zaenkrat je selitev predvidena septembra,” napoveduje Baruca.

V prenovljenih prostorih bosta članici Univerze na Primorskem pridobili približno 2600 kvadratnih metrov površin za enajst predavalnic, seminarske sobe, laboratorije, kabinete, pisarne za administracijo, arhiv, knjižnico, sejno sobo in druge prostore za izobraževalno dejavnost.

Predvideli so, da bo Pedagoška fakulteta uporabljala telovadnico in približno tri predavalnice, dogovorno tudi kakšen kabinet za profesorje. Ostalo bo uporabljala Fakulteta za management.


Najbolj brano