Aco Kabanica je kupil polovico Mandarićeve parcele

Aco Kabanica, lastnik podjetja Elta telekomunikacije iz Izole, je od poslovneža Milana Mandarića kupil del zemljišča med koprskim sodiščem in nakupovalnim središčem Park center. Napoveduje, da bi na tej lokaciji lahko zgradil približno 150 stanovanj, a se bo lahko načrtov lotil šele, ko bo občina razveljavila prostorski načrt, ki zdaj tam prepoveduje gradnjo.

Aco Kabanica je od Milana Mandarića kupil del zemljišča med 
koprskim sodiščem in nakupovalnim središčem Park center. Foto: Zdravko Primožič/FPA
Aco Kabanica je od Milana Mandarića kupil del zemljišča med koprskim sodiščem in nakupovalnim središčem Park center. Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > “Zemljišče je bilo sicer obremenjeno s hipotekami. Nekaj časa je trajalo, da je prišlo do njihovega izbrisa, zato smo lahko šele pred približno dvema tednoma sklenili nepremičninski posel,” pojasnjuje Aco Kabanica.

Aco Kabanica

Dogovor, ki je preprečil dražbo

Novembra lani je Milanu Mandariću zaradi dolgov grozilo, da bodo štiri koprske parcele (skupno gre za približno 30.000 kvadratnih metrov površin), ki so jih ocenili na 5,5 milijona evrov, prodajali na dražbi. Okrajno sodišče v Kopru je nato tik pred zdajci dražbo na predlog vseh upnikov preklicalo. Mandarić je namreč nekatere upnike poplačal v celoti, nekatere delno in z njimi sklenil dogovor.

Zanima ga tudi preostali del zemljišča

“Res je, prodal sem polovico svojih parcel. Elta je 24. aprila vložila predlog za vpis lastninske pravice v zemljiško knjigo,” potrjuje Milan Mandarić, ki je imel na tem območju v lasti 30.000 kvadratnih metrov veliko zemljišče. Kupil ga je leta 2007, zanj odštel osem milijonov evrov, na njem pa načrtoval poslovni objekt s podzemno garažo.

Kabanica ne razkriva, koliko je odštel za polovico parcel (približno 14.000 kvadratnih metrov v bližini novega bloka nasproti sodišča). Pravi pa, da ga zanima nakup tudi preostalega dela zemljišča, ko bo to naprodaj.

Aco Kabanica

lastnik podjetja Elta telekomunikacije

“Imamo možnost in resen namen predvsem v Istri investirati od 50 do 100 milijonov evrov v gradnjo stanovanj.”

Foto: Zdravko Primožič/FPA

Zgradil bi 150 stanovanj

Kabanica ocenjuje, da bi lahko na kupljenem zemljišču zgradil približno 150 stanovanj. “V treh desetletjih moje podjetniške poti v Elti imamo zdaj možnost in resen namen predvsem v Istri investirati od 50 do 100 milijonov evrov v gradnjo stanovanj,” napoveduje. Pravi, da so v zastavljenem investicijskem ciklusu predvideli tudi rešitev za najemnike, ki so zaradi zaostritve pogojev za kreditiranje ostali brez možnosti nakupa lastnega stanovanja.

150

stanovanj bi Aco Kabanica zgradil med sodiščem in nakupovalnim središčem Park center

“V Kopru primanjkuje med 500 in 800 stanovanj. Stanovanjska gradnja na lokaciji ob Ferrarski ulici bi zato mesto lahko razbremenila te stiske,” med drugim utemeljuje odločitev za naložbo. Prepričan je, da bo večina svetnikov v koprskem občinskem svetu podprla rešitev zapleta z zemljiščem, ki je po prostorskem načrtu iz časa županovanja Borisa Popoviča spremenjeno v parkovne površine. Mandarić in Popovič sta se namreč poslovno-finančno razšla.

Ne pričakuje težav, temveč podporo

Kabanica pravi, da so vodstvo koprske občine seznanili s splošnim interesom za investiranje v mestu. ”Dali so nam vedeti, da bodo podprli vsak naložbeni ciklus, ki omogoča gradnjo novih stanovanj v Kopru. Sicer pa imamo za dogovarjanje z občino o našem projektu na voljo še dovolj časa. Ne pričakujemo težav, temveč zgolj podporo na vseh ravneh,” je optimističen.

Pestra zgodovina

Atraktivno zemljišče pred vhodom v Luko Koper, nasproti koprskega sodišča in v neposredni bližini trgovske četrti, ima burno zgodovino. Leta 1994 ga je od občine kupil avstralski poslovnež Jose Zrim. Leta 2003 se je začela prisilna poravnava družbe Toncity Pacifik investicije, ki je omenjene parcele leta 2007 prodala Mandariću, ki ga je podpiral tudi njegov tesen prijatelj Boris Popovič. Tega zavezništva je bilo kmalu konec, Popovič pa je prek občinskega sveta dosegel spremembo prostorskih načrtov. Mandarić je sicer pred nekaj meseci prodal tudi svoj projekt Dalmatinka v Ljubljani, odločno pa napoveduje tudi odhod iz nogometnega kluba Olimpija.

“Zavedamo se, da gre za pomembno razvojno območje, zato bomo skrbno načrtovali nadaljnje korake in iskali najboljše možne prostorske rešitve,” zagotavljajo v občini.

Pojasnjujejo, da jim je pobudo za razveljavitev odloka o prostorskem načrtu za ureditev centralnega parka Koper poslalo že Mandarićevo podjetje MM investicije. Pravijo, da pobudo proučujejo skladno z veljavno prostorsko zakonodajo. “Upam, da bo občina v najkrajšem možnem času tudi formalno uvedla postopek,” se nadeja Mandarić.

Glede na to, da je še vedno v teku tudi sodna pravda zoper sprejet prostorski načrt, pa v občini postopkov v tej fazi ne morejo komentirati. Spomnimo, da je Mandarić novembra leta 2018 prek odvetniške pisarne Carmen Dobnik sprožil postopek za razveljavitev odloka tudi pred ustavnim sodiščem. Mandarić pri tem zahtevku vztraja.


Najbolj brano