Pijejo, se omamljajo in kljub temu vozijo

Čeprav že vrabci čivkajo, da je med povzročitelji smrtnih prometnih nesreč več kot 20 odstotkov pijanih voznikov, se nekateri še vedno ne morejo upreti alkoholu pred vožnjo. Minuli vikend so policisti s cest spravili kar enajst omamljenih in pijanih, rekorder je napihal dobra dva promila.

Policisti napovedujejo, da bodo v poostrenih nadzorih    odkrili 
neodgovorne voznike, ki za volan sedejo pijani ali omamljeni.   Foto: Danijel Cek
Policisti napovedujejo, da bodo v poostrenih nadzorih odkrili neodgovorne voznike, ki za volan sedejo pijani ali omamljeni.  Foto: Danijel Cek

PRIMORSKA > Zadnji, ki mu je alkohol uničil pozornost, je bil voznik, ki so ga policisti ob pol dveh v noči na nedeljo opazili v Izoli, ko se je trudil s parkiranjem. Med zanj očitno prezahtevnim manevrom je namreč trčil v dva avta, nato pa obupal in odpeljal s kraja. Policisti so zapeljali za njim, ga preizkusili z alkotestom in ugotovili, da ima kar 0,83 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka (1,73 promila). Končal je na policijski postaji, srečal se bo s sodnikom.

V nedeljo je policistom v roke padel še en pijani voznik. 60-letnika so nekaj minut pred poldnevom ustavili koprski prometni policisti, voznik je napihal 1,07 miligrama alkohola (2,23 promila). Niso ga pridržali, vzeli pa so mu vozniško dovoljenje, tudi njega čaka postopek na sodišču.

V soboto so imeli policisti opravka z dvema pijanima voznikoma. Nekaj minut pred deveto uro zvečer je 58-letni voznik v Postojni pri premiku z avtom trčil v drugi avto in s kraja odpeljal, ne da bi lastniku drugega avta pustil svoje podatke.

Lastnik drugega avta je bil očitno v bližini, zapeljal za njim, ga dohitel in ustavil ter poklical policiste. Alkotest je pojasnil njegovo ravnanje, saj se je ustavil pri rezultatu 0,88 miligrama alkohola (1,83 promila). V noči na soboto, ob pol treh, so koprski prometni policisti preverjali psihofizične sposobnosti 24-letnega Koprčana. Napihal je 0,77 miligrama alkohola (1,60 promila), zato je tudi on ostal brez dovoljenja.

Kranjčan v rožicah

Podobno je bilo v petek, ko so policisti ob pol štirih zjutraj v Izoli ustavili 25-letno voznico, ki je vozila avto s 0,67 miligrama alkohola (1,39 promila). Samo dve stotinki miligrama manj pa je v petek ob enajstih zvečer v Kopru napihal 62-letni voznik.

So se pa v petek policisti srečali tudi z drugače omamljenim voznikom. Ob enih popoldne so v Piranu ustavili avtomobil, ki ga je vozil 20-letni Kranjčan, ki je bil pozitiven na hitri test za ugotavljanje simptomov vožnje pod vplivom prepovedanih drog. Strokovni pregled je odklonil, vzeli so mu vozniško dovoljenje, zaradi uničenih gum so z avta vzeli tudi registrski tablici. Njegov 17-letni sopotnik pa je ostal brez manjše količine marihuane.

Tri pijane in enega omamljenega voznika pa so policisti odkrili tudi v četrtek. Pol ure pred polnočjo je pri športni dvorani v Luciji sam padel 34-letni mopedist, ki je napihal 0,85 miligrama alkohola (1,77 promila). Dve uri in pol pred tem so na Kozini policisti prepovedali vožnjo 31-letniku, ki je napihal 0,76 miligrama alkohola (1,58 promila), ob šestih popoldne pa še 47-letnemu domačinu v Luciji, ki je napihal 0,73 miligrama alkohola (1,52 promila).

Zasegli avto in živež

Policisti posebne enote za nadzor državne meje pa so na izvozu z avtoceste v Postojni opravljali drugačen nadzor nad 41-letnim voznikom iz Sežane. Vozil je brez vozniškega dovoljenja, hitri test za ugotavljanje vožnje pod vplivom prepovedane droge je bil pozitiven, odklonil pa je strokovni pregled. Policisti so v avtu opazili tudi več prehrambenih artiklov, za katere ni imel računa. Avto z artikli vred so mu zato zasegli, izvor izdelkov pa še preverjajo.

Ob slabi statistiki minulega praznika in vikenda na koprski policijski upravi opozarjajo, da je več kot 20 odstotkov vseh voznikov, ki povzročijo najhujše prometne nesreče, pijanih. Povedano drugače: če vozniki ne bi vozili pijani, bi bilo na naših cestah petino manj žrtev. Zato vse odgovorne voznike pozivajo, naj nikar ne sedejo za volan, če so pred tem uživali alkoholne pijače, neodgovornim pa sporočajo, da jih bodo v poostrenih in doslednih nadzorih prej ali slej odkrili.


Najbolj brano