Zahodni tisk je slavil Tita, ki se je uprl Hitlerju in zatem še Stalinu

Danes, na 40. obletnico Titove smrti, bo večerni spletni pogovor novinarskih kolegov Alija Žerdina, Joca Žnidaršiča in Mitje Meršola napovedal virtualno razstavo Tito in tisk, od ikone do kulta.

Oktobra 1944  je maršal Tito gledal z naslovnice ameriške revije 
Time. “Stoji na razpotju dveh imperijev,” s o pripisali.
Oktobra 1944 je maršal Tito gledal z naslovnice ameriške revije Time. “Stoji na razpotju dveh imperijev,” s o pripisali.  

Oktobra 1944 je Tito strmel z naslovnice ameriške revije Time. V Moskvi se je sestal s Stalinom, pri Neaplju s Churchillom ... Tedaj “je na zahodu in vzhodu že veljal za poveljnika zavezniške vojske,” v spremnem zapisu poudarja Ali Žerdin, tokrat v vlogi kustosa Muzeja tiska. Izbrskal je stare časopise, ki pripovedujejo o Titu, njegovem boju, prevzemu oblasti, vladavin in smrti. S sodelavci in podporo ljubljanske občine je sestavil razstavo, ki jo bodo v Virtualni 3D galeriji Vodnikove domačije Šiška odprli na dan zmage, v soboto ob 20. uri.

Status ikone osvobodilnega boja je Tito dobil že med vojno, opozarja Žerdin, k temu pa je prispeval zahodni tisk: “Če je bil neposredno po 2. svetovni vojni do potez jugoslovanskega voditelja kritičen, je po letu 1948, ko se je razšel s Stalinom, zahodni tisk Tita poveličeval.” Medtem ko je v zahodnem tisku Tito ohranjal status ikone osvobodilnega boja, je “v državi, ki jo je vodil, časopisje drselo v idolatrijo, ki se je spreminjala v kult Titove osebnosti”, med drugim še ugotavlja kustos, o uniformiranosti jugoslovanskega tiska pa bo pričala tudi razstava. Segala bo od leta 1944 do maja 1980 in zajela časopise med Pekingom in New Yorkom. Razdeljena bo v 17 vsebinskih sklopov, spremljal jih bo izbor fotografij iz arhivov Muzeja novejše zgodovine in Joca Žnidaršiča v sodelovanju z Galerijo Fotografija), posnetkov ter glasbe po izboru Borje Močnika. Postavljena bo v 3D virtualni prostor, po njej pa se bomo sprehodili od doma, prek vmesnika in platforme Kunstmatrixx. Povezava za vstop bo objavljena 15 minut pred odprtjem na facebook strani Vodnikove domačije v Šiški.

Že drevi ob 21. uri se bosta Aliju Žerdinu v spletnem pogovoru, naslovljenem Ob 40. obletnici Titove smrti: anekdote in osebni spomini, pridružila fotograf Joco Žnidaršič in novinar Mitja Meršol, v sredo ob 18. uri pa bo Žerdin nastopil v okviru Festivala angažiranega pisanja.


Najbolj brano