V Kobariškem muzeju “prikrajšani” za okrog 7000 gostov

Kobariški muzej je po 50 dneh nedelovanja zaradi korona virusa včeraj, na praznik dela, ponovno odprl vrata. Vstop je bil brezplačen. Ob upoštevanju dolgoletnega povprečja števila obiskovalcev v spomladanskem času ocenjujejo, da so bili v tem času prikrajšani za približno 7000 gostov. V vsem letu jih povprečno naštejejo okrog 60.000.

Po 50 dneh zaprtja Kobariški muzej ponovno sprejema goste.  Foto: Kobariški muzej
Po 50 dneh zaprtja Kobariški muzej ponovno sprejema goste.  Foto: Kobariški muzej

KOBARID > Na praznik dela 1. maja si je zbirko ogledalo 27 obiskovalcev. Zanimivo je, da je bila druščina narodnostno mešana, saj sta bila med njimi dva Angleža in dva Rusa ter Argentinka. Ostali gostje so bili predvsem domačini, prišli pa so tudi z Gorenjske in iz Ljubljane. “Čutiti je bilo, da so ljudje komaj čakali, da gredo na izlet izven domačega kraja, nekateri so se pripeljali prek Vršiča. Za varnost je v muzeju poskrbljeno,” je včeraj povedala dežurna Elke Arcet.

Foto: Kobariški muzej

Direktor Kobariškega muzeja Martin Šolar ocenjuje, da je muzej dovolj velik, da brez problema lahko hkrati sprejme najmanj 25 obiskovalcev: “V muzeju je deset od 30 do 40 kvadratnih metrov velikih sob, v katerih je možno vzdrževati razdaljo dva metra. Tudi film si je možno z ustrezno razporeditvijo ogledati. Skupine pa se morajo seveda najaviti, da se nanje pripravimo. Obvezna je dezinfekcija in nošenje mask. Toaletne prostore sproti razkužujemo.”

V Kobariškem muzeju so, glede na dolgoletno povprečje obiska v spomladanskem času ocenili, da so v času zaprtja “izgubili” okoli 7000 gostov. “Izpad vendarle ni kritičen. Muzej vseskozi dobro posluje, zato nimamo likvidnostnih težav. Državna pomoč za zaposlene funkcionira, kar je pomembno, saj smo morali pet od osmih zaposlenih poslati na čakanje, dva sta na dopustu. Bomo pa previdni in zadržani pri investicijah oziroma preureditvah, dokler se razmere ne bodo uredile,” napoveduje Šolar. Obeležitev 30 obletnice delovanja premikajo na jesenski čas.


Najbolj brano