Italijanska vlada odobrila uporabo aplikacije za sledenje stikov

Italijanska vlada je na nočni seji odobrila uporabo aplikacije na mobilnih telefonih za sledenje stikov okuženih z novim koronavirusom. Aplikacija, imenovana Immuni, ne bo obvezna, vendar vlada opozarja, da bo učinkovita samo, če si jo bo naložila vsaj polovica prebivalstva.Italijanska vlada je zagotovila, da ljudje, ki ne bodo želeli 
uporabljati aplikacije, ne bodo na noben način kaznovani. Podatke iz aplikacije bodo hranile ali jih obdelovale samo javne ali 
državne institucije. Foto: Profimedia
Italijanska vlada je zagotovila, da ljudje, ki ne bodo želeli uporabljati aplikacije, ne bodo na noben način kaznovani. Podatke iz aplikacije bodo hranile ali jih obdelovale samo javne ali državne institucije. Foto: Profimedia

RIM > Aplikacija bo omogočala uporabniku, ki je bil pozitiven na testu za novi koronavirus, da ljudi, s katerimi je bil v tesnem stiku, opozori z anonimnim sporočilom, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Za zagotavljanje zasebnosti aplikacija ne bo uporabljala tehnologije za določanje lokacije, temveč bo zaznala bližnji telefon z bluetoothom, ki bo moral biti zato ves čas vključen.

Vlada je zagotovila, da ljudje, ki ne bodo želeli uporabljati aplikacije, ne bodo na noben način kaznovani. Podatke iz aplikacije bodo hranile ali jih obdelovale samo javne ali državne institucije.

Po poročanju medijev bo aplikacija nared do sredine maja.

Nekdanji prvi mož telekomunikacijske družbe Vodafone in vodja vladne svetovalne skupine za pripravo načrta za sproščanje omejitvenih ukrepov Vittorio Colao je poudaril, da je treba aplikacijo zagnati do konca maja.

"Če jo bodo imeli do poletja vsi ali skoraj vsi, dobro. Drugače od nje ne bo veliko koristi," je izjavil za časnik Corriere della Sera.

Italija je med najbolj prizadetimi državami v pandemiji novega koronavirusa. Do srede so našteli 27.682 žrtev covida-19, potrdili pa 203.591 okužb.


Najbolj brano