Vabijo na prvomajsko budnico, kakršne še ni bilo videti

Letošnja prvomajska budnica bo! To je sporočilo Javnega sklada za kulturne dejavnosti, RTV Slovenija in Zveze slovenskih godb, ki pod geslom Prebudimo Slovenijo 2020 vabijo, da se jutri ob šestih zjutraj z balkonov, teras, dvorišč oglasijo vsi, ki imajo dovolj glasbenega talenta, še več pa volje, da zbudijo soseščino z najmnožičnejšo budnico. Izolski orkester se bo budnici pridružil po svoje.

Pihalni orkester Izola bo letos po domači občini odzvanjal iz zvočnikov gasilskega avtomobila.  Foto: Arhiv Pihalni orkester izola
Pihalni orkester Izola bo letos po domači občini odzvanjal iz zvočnikov gasilskega avtomobila.  Foto: Arhiv Pihalni orkester izola

PRIMORSKA, SLOVENIJA > “Vedno kadar je igrala godba, so ljudje odpirali okna ali hiteli ven gledat in poslušat. Kasneje je godba postala pomembna tudi ob praznovanjih največjega delavskega praznika, 1. maja. Vsako leto tako še danes številne godbe po Sloveniji še ob mraku na delavski praznik izpeljejo po svojih krajih pozdravno igranje koračnic ter pozdravijo prebivalce. Dogodku pravimo budnica in je najpomembnejše delovanje slovenskega godbeništva,” je v sporočilu za javnost zapisal Daniel Leskovic, producent za inštrumentalno glasbo pri JSKD.

Pandemija nas je minule tedne prisila k osamitvam, družbenemu distanciranju in življenju, v katerem vse družabne dejavnosti čakajo na dovolj varne razmere oziroma na zeleno luč zdravstvene stroke.

To pa ne pomeni, da nas več nič ne povezuje. Je le še dodaten razlog za iskanje izvirnih načinov, da bi siceršnjo medsebojno povezanost ohranjali, utrjevali.

Zbuditi sosede in se povezati

Ena takih pobud je poziv k nekoliko drugačni budnici; JSKD, RTV Slovenija in Zveza slovenskih godb namreč “vse slovenske glasbenike, godbenike in simpatizerje vabijo, da tudi letos za prvomajsko budnico skupaj 'popihajo' na ljudska srca”.

Pihalni orkestri oziroma tako imenovane godbe na pihala kakor mnogi drugi glasbeni sestavi te dni ne morejo nastopati, zato niti tradicionalne prvomajske budnice ne morejo izpeljati , kakor je bilo v navadi.

Morda pa se bo v letošnjih novih razmerah začela tudi nova navada. Pri tem aktivno sodeluje tudi nacionalna RTV hiša, ki bo jutri že ob petih zjutraj na prvem programu Radia Slovenija gostila predsednika Zveze slovenskih godb Borisa Selka. Uradno bo napovedal budnico, ta pa se bo ob 6. uri začela na Valu 202, kjer bodo predvajali posnetke, ki jih je nekaterim orkestrom uspelo posneti v karanteni. “Organizatorji budnice z radijskih valov vabijo vse glasbenike, da vzamejo v roke svoje inštrumente, odprejo okna, stopijo na balkon ali dvorišče, naravnajo radijske sprejemnike na močnejšo jakost in se pridružijo glasbi, ki se bo razlegala na radijskih valovih,” so zapisali v vabilu. Godbeniški program se bo ob 6.40 ponovno preselil na prvi program, z godbami pa bo zaznamovana tudi večerna televizijska oddaja Slovenski pozdrav.

Val 202 kajpada ne bo povsem godbeniški - pod okriljem Koncerta doma bodo ob 16.45 v živo odzvanjali Mi2, med drugim avtorji hita Zbudi me za 1. maj, ki praznujejo 25-letnico.

V Izoli iz zvočnikov, povsod rdeče

Pihalni orkester Izola pa je v minulih dneh na svojem facebook profilu sporočil, da bo svojo analogno prvomajsko budnico prvič pretvoril v digitalno. Člani so združili moči z prostovoljnima gasilskima društvoma Izola in Korte, Komunalo Izola, CKŠP Izola ter izolsko občino. Jutri bodo njihove koračnice, posnete v živo, v izolski občini “po vsakoletnem voznem redu” predvajali z zvočnikov na gasilskem vozilu.


Najbolj brano