“Naročite se na pregled pri zdravniku”

V Zdravstvenem domu (ZD) Tolmin, ki pokriva celotno Posočje, opažajo slabšanje zdravstvenega stanja med občani, zlasti pri kroničnih bolnikih, ki so zaradi epidemije koronavirusa prekinili stike s svojimi zdravniki. Direktor Gaudencio Lucas Triep ljudi poziva, naj se v primeru težav povežejo z osebnimi zdravniki in naj se naročijo na preglede.

V Zdravstvenem domu Tolmin opažajo, da se zdravstveno stanje predvsem kroničnih bolnikov  slabša. 
Pozivajo jih, naj se naročijo na pregled.  Foto: Neva Blazetič
V Zdravstvenem domu Tolmin opažajo, da se zdravstveno stanje predvsem kroničnih bolnikov slabša. Pozivajo jih, naj se naročijo na pregled.  Foto: Neva Blazetič

TOLMIN > V času epidemije koronavirusa, ko je vsepovsod slišati opozorila, naj ljudje ostajajo doma in se izogibajo stikom, so mnogi občani s kroničnimi obolenji prekinili stike celo s svojimi osebnimi zdravniki.

Nekateri so na primer prepričani, da so ambulante v izrednih razmerah zaprte, da zdravnikov ni, druge je strah, da ne bi staknili okužbe.

Gaudencio Lucas Triep

direktor ZD Tolmin

“Opažamo, da so v zadnjem obdobju nekateri pacienti, ki potrebujejo spremljevalno zdravljenje, oslabeli.”

Zdravniki so dosegljivi

Ko gre za kronične bolezni je nujen vsaj občasni, če ne redni zdravstveni nadzor, sicer se zdravje slabša. Zato Zdravstveni dom (ZD) Tolmin občane in občanke, pa tudi prebivalce ostalih posoških občin, naj tudi v trenutnih razmerah pokličejo svoje osebne zdravnike in naj bodo glede svojih bolezni z njimi v stiku vsaj po telefonu, v primeru slabšega počutja pa naj opravijo pregled. “Opažamo, da so v zadnjem obdobju nekateri pacienti, ki potrebujejo spremljevalno zdravljenje, oslabeli. Nikakor ne drži, da osebni zdravniki ne delajo. Vsi so dosegljivi in opravljajo svoje naloge, vsi so na voljo,” poudarja direktor ZD Tolmin Gaudencio Lucas Triep. Sprememba, ki bo še dolgo veljala, je le v tem, da ni čakanja v čakalnicah. “Kot v drugih zdravstvenih ustanovah paciente naročamo po urah in teh se je treba dosledno držati, saj ne sme prihajati do stikov med pacienti,” opozarja direktor. Kot pravi, bodo s 4. majem v Sloveniji najverjetneje začele delati tudi specialistične ambulante.

Nihče ne boleha za korona virusom

Triep z zadovoljstvom ugotavlja, da v Posočju trenutno nihče ne boleha za koronavirusom. Obenem opozarja pred možnimi vnosi od zunaj. “Doslej so bili ljudje v teh krajih izredno odgovorni in upam, da bo tako ostalo. Starejši bodo morali še lep čas res paziti, da jih novi virus ne bi dosegel. Moramo pa biti pri tem tudi zmerni in jih ne povsem odrezati. Znotraj družin so stiki vendarle dovoljeni, pri čemer morajo mlajši člani gospodinjstev paziti na svoje obnašanje v družbi in na ohranjanje priporočene razdalje pri srečevanju z drugimi ljudmi,” poudarja Triep.


Najbolj brano