Jame brez gostov, denarja in služb

Škocjanske jame, ki so za obiskovalce zaprte od 13. marca, si bo spet mogoče ogledati, ko bo dovoljeno prehajanje občinskih mej. A zaradi izpada dohodka grozi, da Park Škocjanske jame ne bo imel denarja ne za plače zaposlenih ne za plačilo računov. Prav tako ne bodo zaposlovali sezonskih delavcev in študentov; če bi bila sezona običajna, bi jih delo dobilo približno 40.

   Foto: Helena Race
Foto: Helena Race

ŠKOCJAN > Škocjanske jame so leto začele bolj obetavno kot lani, nato pa 13. marca zaprle vrata. V letih 2017 in 2018 so aprila v jamah našteli več kot 14.000 obiskovalcev, lani skoraj 17.000. Letos nobenega. “Letos smo od prodaje vstopnic načrtovali 2,7 milijona evrov dohodka. Skupaj s trgovino in najemninami bi s komercialnim delom ustvarili približno tri milijone evrov,” pravi direktor Parka Škocjanske jame Stojan Ščuka. Koliko se bo dejansko nateklo v blagajno, zdaj težko napovedujejo, a izpad bo ogromen.

Stojan Ščuka

16.943 obiskovalcev je lani aprila obiskalo Škocjanske jame, letos nobeden

28 zaposlitev so nameravali ponuditi v sezoni, a ne bodo nobene

Razpis je bil, a zaposlitve ne bo

Komercialna turistična dejavnost Parku zagotavlja več kot 80 odstotkov prihodkov, 12 odstotkov mu nameni ministrstvo za okolje in prostor, dobrih pet odstotkov pa dobi od mednarodnih projektov. “Najbolj črn scenarij nam ne zagotavlja likvidnosti. Zato smo tudi zaprosili ministrstvo za kakršnokoli pomoč. Imamo nekaj malega zaloge, a kot javni zavod moramo viške sredstev namenjati v državni proračun - razen denarja, ki je namensko rezerviran. Zdaj črpamo te rezerve, da držimo glavo nad vodo,” pravi Ščuka. “Do zdaj so bila leta debelih krav in turistična podjetja so imela priložnost ustvariti rezervo. Mi tega nismo mogli zagotoviti. Zato pričakujemo nekoliko pomoči s strani ministrstva, ker smo res v slabem položaju.”

V Parku je 30 zaposlenih. Pred koronavirusom so tudi že objavili razpis za sezonske zaposlitve in izbrali kandidate, a pogodb niso sklenili. Za sedem mesecev so nameravali zaposliti 28 delavcev, a ne bodo nobenega. Prav tako ne bodo potrebovali pomoči več kot desetih študentov, ki bi jim nudili delo v običajni poletni sezoni. “Težko je, ker ne vemo, kako bo. Upamo, da bodo slovenski gostje obiskovali domače destinacije in da bo njihovo število doseglo številke iz minulih let,” se nadeja Ščuka.

Obisk v majhnih skupinah

Lani je jamo obiskalo približno 200.000 obiskovalcev, od tega je bilo 20.000 gostov iz Slovenije. A polovica je bila organiziranih obiskov šol, ki jih letos ne bo.

Vrste za nakup vstopnic za ogled Škocjanskih jam, kakršne so imeli v preteklih sezonah, se letos verjetno ne bodo ponovili. (foto: Helena Race)

Škocjanske jame si bo spet mogoče ogledati takoj, ko bo dovoljeno prehajanje občinskih mej, napoveduje Ščuka. Obiske bodo organizirali bolj butično kot sicer; namesto skupin s 50 gosti, bo vsak vodnik v jamo popeljal le pet ali deset oseb. “Kljub temu ne bomo višali cen, poskušali bomo celo zagotoviti ugodnosti za slovenske goste.” Poskrbeli bodo tudi za zaščitna sredstva, čeprav je jama prostorna in zračna in je obisk podoben sprehodu v naravi.

Nova ponudba, obisk jame po starih izpostavljenih poteh v Hankejevem kanalu, ki je požela veliko zanimanja, pa bo verjetno ostala zaprta do jeseni, saj je tam potreben bolj oseben stik vodnikov z obiskovalci. Že rezervirane termine obiskov so odpovedali, kupcem, ki so preko spleta kupili vstopnice za jamo, pa so denar vrnili.


Najbolj brano