Festival ima dodaten čas za spremembe

Zavod za turizem Idrija je odpovedal festival idrijske čipke. Z množico ustaljenih strokovnih, etnoloških, zabavnih dogodkov in razstav čipk ga je pripravljal kot 39. po vrsti. Namesto osrednje prireditve v živo bo v načrtovanem terminu od 19. do 21. junija pripravil virtualni festival.

Na natečaj Ostani doma - klekljaj prihajajo čipke z vsega sveta. 
Kipar Miro Rismondo iz Valburge  je čipko Na robu srca   ustvaril v 
okrušku marmorja. Foto: Miro Rismondo
Na natečaj Ostani doma - klekljaj prihajajo čipke z vsega sveta. Kipar Miro Rismondo iz Valburge je čipko Na robu srca ustvaril v okrušku marmorja. Foto: Miro Rismondo

IDRIJA > Direktorica zavoda Valerija Verhovnik pravi, da ob preventivi, ki jo zahteva koronavirus, organizacijo onemogočajo tudi posledice, ki jih je pustil organizatorjem. “Večina institucij, ki smo vpletene v organizacijo festivala, se že sooča z nelikvidnostjo, saj smo vse odvisne tudi od lastnih virov prihodkov. Sama izvedba festivala je odvisna tudi od sponzorskih sredstev, ki jih v danih razmerah ni realno pričakovati,” je pojasnila v izjavi za javnost.

Na spletu poklon bogati tradiciji

Vsebine spletnega festivala še niso povsem dorekli, a so v pripravah na živi festival že sklekljane številne čipke, ki jih bo vredno videti. Do 25. maja je v teku akcija Ostani doma - klekljaj. Ker je odziv krepko presegel pričakovanja, v njegovem okviru nastajajo domiselne in inovativne čipke iz vseh mogočih materialov in na spletu že zbujajo pozornost. V okviru natečaja Čipkarske šole po vsem svetu klekljajo tudi čipke v idrijskem risu. Poslastico v njegovem okviru obljublja šolska eksperimentalna skupina vrhunskih slovenskih klekljaric, ki se je v okviru natečaja spopadla z najtežjim izzivom, kar jih pozna čipkarstvo - s klekljanjem lastnih portretov. Tudi okrog 400 učencev šole je v iztekajočem se šolskem letu sklekljalo obilo mojstrovin.

Valerija Verhovnik, direktorica zavoda za turizem

“Večina institucij, ki smo vpletene v organizacijo festivala, se že sooča z nelikvidnostjo, saj smo vse odvisne tudi od lastnih virov prihodkov.”

Verhovnikova zagotavlja, da bo spletni festival poklon bogati idrijski klekljarski tradiciji, sodobnim, iz nje izpeljanim inovativnim čipkam in sočasno strokovni dogodek. Prireditev bo slonela na lastnostih idrijske čipke, torej natančnosti, spretnosti in iznajdljivosti, bo inovativna in kreativna. Sočasno bo tudi povabilo med bogato idrijsko dediščino, ko bodo poti sproščene.

Čakajoč na spremembe

Z odpovedjo živega festivala so organizatorji dobili dodaten čas za njegovo spremembo. Župan Tomaž Vencelj je na nedavni seji sveta občine povedal, da si je zanje prizadeval že letos, a je imel bolj malo uspeha. Sočasno se je čudil podatku, da si je osrednjo razstavo čipk lani v poltretjem mesecu ogledalo manj kot 300 ljudi. Podatek dobesedno vpije po spremembah.

Čeprav je festival zgolj s pomikom iz pozno poletnega (prej celo zgodnje jesenskega) termina v pozno pomlad, izgubil veliko obiskovalcev in so ga organizatorji zato najraje razglašali za strokovni dogodek, ga Verhovnikov razume skladno z njegovim izvirnim namenom: “Ne pozabimo, da je Festival čipke ena največjih etnoloških prireditev v Sloveniji, ki s spoštovanjem do bogate tradicije ročno klekljane idrijske čipke ohranja zgodovinsko izročilo in spodbuja inovativnost pri oblikovanju in uporabi klekljanih mojstrovin.” Skladno z vseslovensko noto in manj natrpano vsebino bo bodoči živi festival občini Idrija “vrnil” praznik, ki se je v zadnjih letih sredi junija neopazno zlival s festivalom.


Najbolj brano