Prve slovenske kirurške maske bodo iz Postojne

Takrat ko se večini v Sloveniji ni še niti sanjalo, da bo življenje z zaščitnimi maskami postalo del tudi našega vsakdana, je postojnski podjetnik Borut Dolenc v izdelavi mask že prepoznal prihajajočo poslovno priložnost. S Kitajske je uvozil stroj in v prilagojenih prostorih v začetku aprila vzpostavil proizvodnjo okrog 60.000 kirurških mask dnevno.

Borut Dolenc pravi, da je bila odločitev za proizvodnjo mask  odgovor na izpad prihodkov in na  zahteve trga. Foto: Veronika Rupnik Ženko
Borut Dolenc pravi, da je bila odločitev za proizvodnjo mask odgovor na izpad prihodkov in na zahteve trga. Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > Borut Dolenc, lastnik in direktor podjetja Matima, je proizvodnjo kirurških mask začel načrtovati že januarja. Po dobrih dveh mesecih zahtevnih postopkov so stroj za izdelavo mask v začetku aprila s Kitajske pripeljali v Postojno. “Poleg denarja smo vložili tudi veliko svojega znanja. Celoten postopek smo izpeljali v lastni režiji, tudi montažo smo izvedli brez kakršnekoli pomoči,” je ponosen. Podjetje je domačo proizvodnjo, ki je doslej ponujala le higienske pralne maske, namenjene za splošno uporabo, kot prvo dopolnilo tudi s proizvodnjo kirurških mask, kakršne doslej pri nas še ni bilo.

Doslej so izdelali že nekaj sto tisoč kirurških mask tipa 2, za katere že pridobivajo tudi certifikat CE, s katerim proizvajalec jamči, da so izdelane v skladu z evropskimi standardi.

60.000 kirurških mask dnevno izdelajo v podjetju Matima

Od gozdarstva in energetike do mask

“Vpliv koronavirusa smo v našem podjetju, ki se ukvarja tudi z gozdarsko dejavnostjo, občutili že takoj po novem letu, ko se je zaprlo kitajsko tržišče. Izvoz lesa na Kitajsko se je ustavil, s tem pa tudi naša sečnja na Češkem, v Nemčiji in drugod. Naenkrat smo ostali brez dela. Izpad prihodkov smo zabeležili tudi pri naši drugi dejavnosti, energetiki, saj so se številne ustanove, ki smo jih ogrevali, zaprle,” pripoveduje Dolenc. Na odpuščanje zaposlenih ni niti pomislil, pač pa je začel razmišljati, kako naprej. “Ko sem predlagal, da bi delali zaščitne maske, me zaposleni sprva niso jemali resno,” priznava. Prepričan, da se mora podjetje znati hitro prilagoditi razmeram, je že januarja začel preverjati, kje in kako bi kupili stroj za izdelavo mask, kakršnih doslej ne v Sloveniji ne v Evropi ni bilo.

Proizvajalca našli prek spleta

“Proizvajalca smo našli prek oglasov, prek spletnega portala Alibaba. Podjetje smo nato preverjali prek svojih poznanstev na Kitajskem. Za lažje dogovarjanje smo najeli tudi prevajalko. Od prvih pogovor do prevoza v Slovenijo in montaže sta minila dva meseca,” razlaga Dolenc. Posel so speljali brez pomoči posrednikov, pri letalskemu prevozu do frankfurtskega letališča jim je pomagalo mednarodno logistično podjetje Kuehne + Nagel, ki ima izpostavo tudi v Sloveniji, transport v Slovenijo pa je olajšalo pismo podpore ministrstva za gospodarstvo, da gre za prednostni tovor. “Cena prevoza se nam je v enem tednu čakanja dvignila iz 52.000 na 133.000 evrov,” razmere ponazarja Dolenc. Celotna naložba je sicer vredna okrog pol milijona evrov.

Certifikat že pridobivajo

Proizvodnja mask je avtomatizirana, nad njo pa bdijo štirje zaposleni na izmeno. “Delamo triizmensko, tako da nam uspe izdelati 60.000 mask dnevno,” pravi Dolenc.

Kot poudarja, je njihov cilj trgu ponuditi čim bolj kakovostno masko, ki zagotavlja več kot 98 odstotno učinkovitost filtracije mikroorganizmov, zato so že takoj začeli s postopki za pridobitev certifikata CE, za katere pa se je izkazalo, da bodo trajali dlje od pričakovanj. Trenutno so njihove maske na testiranju v akreditiranem laboratoriju v Avstriji, kjer bodo preverili njihovo skladnost s standardom, nato pa, kot pojasnjuje Dolenc, na osnovi vse izdelane dokumentacije sledi pridobitev certifikata prek Slovenskega instituta za kakovost in meroslovje (SIQ).

Določena testiranja so sicer že opravili tudi na Institutu Jožef Stefan, ki pa ni akreditiran laboratorij za maske.

Do pridobitve certifikata bodo maske prodajali pod splošnim imenom “zaščitna kirurška maska”, prvo povpraševanje pa prihaja predvsem iz gospodarstva. Cena bo, kot pravi Dolenc, primerna trgu, kjer pa je zdaj veliko dumpinških cen. “Na tržišču se pojavlja zelo veliko izdelkov in večina, kar smo jih mi primerjali, ima ponarejene certifikate,” ugotavlja.

Ko bodo pridobili certifikat, pa bodo prve kirurške maske tipa 2 iz domače proizvodnje lahko ponudili tudi zavodu za blagovne rezerve.

“Ta kriza je dobro pokazala, kako smo odvisni od Kitajske tako pri dobavi kot pri prodaji - preveč in zmeraj bolj. Zato je samooskrba dobrodošla na vseh področjih,” še razmišlja Dolenc.


Najbolj brano