Nošenje zaščitnih mask je obvezno - a katere nas res ščitijo in kje jih kupiti?

Zaščitne maske in razkužila za roke oziroma dezinfekcijska sredstva so trenutno verjetno najbolj iskan produkt po vsem svetu. Kot smo sami ugotovili v preteklih tednih, so njihove zaloge zelo omejene, dobava je neredna, pogosto pa so razprodani, še preden jih uspemo naročiti.

Za vas, drage bralke in bralci, smo preverili, kakšna je situacija v Sloveniji in na kaj morate biti pozorni pred nakupom.

V zadnjem času je bil marsikdo postavljen v neprijetno situacijo, saj smo pri gibanju in zadrževanju v zaprtih javnih prostorih, kamor sodijo tudi trgovine, dolžni ne le upoštevati varno razdaljo do drugih oseb, temveč tudi uporabljati zaščitno masko.

Težava, na katero smo naleteli, pa je ta, da se zaščitne maske in razkužila za roke izjemno razlikujejo med seboj, hkrati pa jih je res težko najti in kupiti. Tako specializirane trgovine kot lekarne in spletne trgovine namreč vse sprotne zaloge zelo hitro razprodajo. Razmere pa se utegnejo kmalu še poslabšati, v kolikor bo tudi Slovenija sprejela odlok, da je nošenje mask obvezno tudi na odprtem (izven doma) – ta odlok namreč že velja v številnih evropskih državah.

 

 

Tudi razkužila za roke in dezinfekcijska sredstva so pri preprečevanju in širjenju okužbe zelo učinkovita, pri čemer NIJZ (Nacionalni inštitut za javno zdravje) poroča, da mora biti vsebnost alkohola v razkužilu za roke najmanj 60-odstotna, saj v nasprotnem primeru razkužilo ne uniči dovolj virusov in bakterij.

Situacijo so nekateri izkoristili tudi za prodajo oporečnih mask in razkužil, ki jih prodajajo po sumljivo nizkih cenah, a s temi maskami in razkužili naredijo več škode kot koristi. Mnogi posamezniki pa so maske in razkužila začeli izdelovati kar sami.

Zato smo za vas preverili, kako se lahko najbolje zavarujete pred nakupom zaščitnih mask in razkužil in kateri izdelki so sploh varni za uporabo in dejansko pomagajo pri zaščiti:

- Zaščitne maske kupujte od preverjenih trgovcev, ki so registrirani kot trgovine za uvoz in prodajo medicinskih pripomočkov, tudi ta dokument vam lahko na zahtevo pokažejo. Tu gre večinoma za lekarne in specializirane trgovine ali spletne trgovine z medicinskimi pripomočki.

- Prodajne strani razkužilnih sredstev morajo imeti objavljen varnostni list, iz katerega je razvidno, da je izdelek registriran in varen za uporabo.

- Preverite dobavne roke blaga, da ne boste na plačano blago čakali po več tednov – izberite tiste trgovce, ki imajo zaščitno opremo na zalogi.

- Pri nakupu prek slovenskih spletnih trgovin vas ščiti zakon, ki vam sicer ne bo mogel pomagati pri naročanju iz držav izven EU. Če boste naročali izdelke iz tujine zgolj zaradi ugodne cene, vzemite v zakup daljše čakalne dobe in možnost, da ustreznega izdelka sploh ne boste prejeli. Obstaja pa tudi velika verjetnost, da ta izdelek sploh ni preverjen in ustrezen za prodajo na področju EU in je posledično oporečen.

- V zadnjem času se je zaradi pomanjkanja mask veliko podjetij in tudi posameznikov odločilo, da bodo na trgu ponudili doma narejene maske, a strokovnjaki pred uporabo le-teh svarijo: “Bilo bi idealno, če bi bile te maske učinkovite, vendar žal niso,” je za 24UR dejala Mateja Logar z Infekcijske klinike UKC Ljubljana. “Takšne maske nas ščitijo pred prašnimi delci, delno tudi pred kapljicami, ne ščitijo nas pa pred bakterijami in virusi.”

- Naj cena ne bo edini faktor pri nakupu. Pogosto je razlika v ceni med varnimi zaščitnimi sredstvi in tistimi oporečnimi le par evrov - ne dopustite, da zaradi teh par evrov ogrozite svoje zdravje in zdravje svojih bližnjih, pač pa bodite pri nakupih preudarni in kupujte preverjene artikle.

 

 

Kot primer slovenske spletne trgovine, ki je v lasti podjetja, registriranega za uvoz in prodajo medicinskih pripomočkov, smo izbrali ponudbo spletne trgovine Loco Natura, saj na svoji spletni strani ponujajo kakovostne in preverjene zaščitne maske, hkrati pa tudi kakovostna razkužila za roke v obliki gela, ki so lokalne proizvodnje, registrirana ter varna.

Njihovo ponudbo na spletni strani smo vzeli kot primer varne spletne trgovine uveljavljenega trgovca s kakovostnimi izdelki. Poglejmo si, zakaj:

ZAŠČITNE MASKE

Povezava do izdelka (50 kosov mask v kompletu): https://www.loconatura.com/si/zascitne-maske-50-kom?utm_cor_ad=OTRHZU&utm_campaign=OTRHZU&utm_source=primorske&utm_medium=clanek&utm_content=zascitne-maske (20 kosov mask v kompletu): https://www.loconatura.com/si/zascitna-maska-3-slojna?utm_cor_ad=TLLI5D&utm_campaign=TLLI5D&utm_source=primorske&utm_medium=clanek&utm_content=zascitne-maske

 

 

1. Tudi ta izdelek je na zalogi in dobavljiv takoj po naročilu

2. Podjetje DTM Natura d.o.o. je pri Javni agenciji Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke registrirano kot specializirana prodajalna in uvoznik medicinskih pripomočkov, ki opravlja promet z medicinskimi pripomočki na drobno.

3. Zaščitne maske na njihovi spletni strani so preverjene ter zagotavljajo vrhunsko kakovost.

4. Podjetje omejuje maksimalno število naročenih mask na 5 paketov (250 mask), saj želi, da se te enakopravno razdelijo med ljudi ter s tem onemogočajo njihovo nadaljnjo preprodajo in dodaten dvig cen.

RAZKUŽILO ZA ROKE

Povezava do izdelka (500ml): https://www.loconatura.com/si/razkuzilo-za-roke-500-ml

 

1. Tudi ta izdelek je na zalogi in dobavljiv takoj po naročilu ne glede na količino.

 

2. Gre za izdelek slovenske proizvodnje, znanega proizvajalca, kar je razvidno iz priloženega varnostnega lista, ki se prav tako nahaja na spletni strani (v skladu z EC 1907/2006).

3. Razkužilo za roke je v obliki gela in vsebuje 70% alkohola, zato potrjeno učinkovito ščiti pred bakterijami in virusi.

4. Tudi v tem primeru podjetje onemogoča naročanje večjih naročil in s tem zagotavlja nemoteno dobavo končnim uporabnikom po osnovni ceni.

Ne glede na to, ali vam zgornja ponudba ustreza ali ne, naj vam služi kot primer, kaj vam mora zagotoviti vsak trgovec, da boste lahko prepričani o njegovi zanesljivosti in predvsem kvaliteti samega izdelka. Naj naročanje zaščitne opreme, s katero ščitite sebe in svoje najbližje, ne postane le impulziven nakup ali pa še huje – modna muha.

Ne pozabite, da z uporabo oporečnih zaščitnih mask in razkužil ustvarjate lažno varnost, ki pa lahko vodi v še večje tveganje, kot če teh izdelkov sploh ne bi uporabljali.

Ostanite zdravi!

 

 


Najbolj brano