Prvi maj samo doma

Ukrepi zoper širjenje epidemije covida-19 so bili usodni tudi za letošnja prvomajska srečanja. Organizatorji so odpovedali tradicionalne množične prireditve v Opatjem selu, na Socerbu in na Markovcu, tako da bodo ljudje prvi maj obeležili bodisi na vrtovih in dvoriščih svojih domovanj ali pa v naslanjaču v dnevni sobi.

Predlani so po dolgih letih oživili prvomajsko prireditev v Opatjem 
selu, lani še tisto na Socerbu (na fotografiji), letos pa so morali obe 
srečanji odpovedati. Foto: Zdravko Primožič/FPA
Predlani so po dolgih letih oživili prvomajsko prireditev v Opatjem selu, lani še tisto na Socerbu (na fotografiji), letos pa so morali obe srečanji odpovedati. Foto: Zdravko Primožič/FPA

PRIMORSKA > V Obalni sindikalni organizaciji, ki organizira prvomajska praznovanja na Markovcu od leta 1994, so s cmokom v grlu pristali na odpoved tradicionalne prireditve.

Praznovanje s pesmijo in filmom

“Priprave na obeležitev delavskega praznika so že stekle. Do zadnjega smo upali, da bomo v nekoliko prilagojeni obliki in ob upoštevanju zaščitnih ukrepov na Markovcu lahko obeležili prvi maj, a nam naposled ni preostalo drugega, kot da zadevo odpovemo, saj se moramo obnašati odgovorno, zdravje nas vseh pa je na prvem mestu,” je povedal Damjan Volf, generalni sekretar Obalne sindikalne organizacije (OSO-KS90).

Kljub temu se istrski sindikalisti dogovarjajo za tradicionalno srečanje s sindikalisti iz Italije, ki ga organizirajo nekaj dni pred prvim majem. A bo to druženje bolj na simbolni ravni, s tremi do štirimi člani na vsaki strani, s čimer želijo opozoriti na povezanost mednarodnega boja za delavske pravice. OSO-KS90 sicer poziva vse državljane, da se boja za delavske pravice simbolno spomnijo 30. aprila ob 20.30. “Doma naj si zavrtijo kakšno udarno pesem, na primer internacionalo, na balkone pa naj postavijo kakšen predmet, ki jih spominja na boj delavcev za njihove pravice. V teh dneh, ko je prostega časa nekoliko več, si lahko ogledajo tudi kakšen film z delavsko problematiko,” še dodaja Volf.

Prav tako ne bo prvomajskega praznovanja na Socerbu, ki ga je lani po več kot 25 letih uspešno obudila koprska občina. Predvidena je bila sicer podobna prireditev kot pred letom, a so morali organizatorji druženje odpovedati.

Odpovedano srečanje v Opatjem selu

Zaradi nevarnosti širitve okužbe s koronavirusom so odpovedali tudi legendarno prvomajsko srečanje v Opatjem selu, ki so ga po petih letih premora oživili leta 2018. V tistem letu so ustanovili tudi Javni zavod za turizem Občine Miren-Kostanjevica, ki organizira praznovanje.

“Srečanje je od takrat spet regijsko, v programu sodelujejo predstavniki vseh šestih občin na Goriškem. Očitno je, da si ljudje tega praznovanja zelo želijo, lani se ga je udeležilo približno 4000 obiskovalcev. 30 odstotkov udeležencev je prišlo iz Italije, saj smo prireditev promovirali tudi čez mejo,” razlaga direktorica občinskega zavoda za turizem Ariana B. Suhadolnik. Tudi na letošnje praznovanje so se že zgodaj pripravljali, dokončno pa so ga odpovedali sredi aprila.

Kot pravi Suhadolnikova, ga bodo zagotovo še organizirali, saj je pomembno za promocijo turistične destinacije Miren-Kras in za domačine, ki so lani na srečanju predstavljali lokalne izdelke in pridelke na 30 stojnicah.


Najbolj brano