Mladi so izbrali med filmi, ki slavijo sprejemanje

V nedeljo je mlada evropska žirija, ki jo je sestavljalo 2000 filmoljubcev od 12. do 14. leta iz 32 evropskih držav, med tremi filmi na spletni premieri za zmagovalnega izbrala italijanski celovečerec Mio fratello rincorre i dinosauri (Moj brat lovi dinozavre), srčno družinsko zgodbo o sprejemanju njihovega najmlajšega člana z Downovim sindromom. Vsi nominirani filmi so na svoj način obravnavali medsebojno sprejemanje.

Mlada žirija je za letošnjega zmagovalca izbrala film Moj brat lovi 
dinozavre, ki si ga lahko obetamo tudi v naših kinematografih.
Mlada žirija je za letošnjega zmagovalca izbrala film Moj brat lovi dinozavre, ki si ga lahko obetamo tudi v naših kinematografih.  

EVROPA > Nagrado mladega filmskega občinstva pri nas pripravlja zavod Otok, ki bi v običajnih razmerah mlade žirante povabil v Izolo, kjer bi si filme ogledali in o njih skupaj s strokovnjaki razmišljali v Artkinu Odeon. Letos si je tudi 150 žirantov iz Slovenije filme ogledalo v svojih domovih, povečini z družino, vsak popoldan pa so se o njih pogovarjali prek spletne platforme. V nedeljo so o njih glasovali ter izbrali zmagovalca, ki so ga kasneje razglasili na posebni polurni spletni podelitvi.

Zmagal je ganljiv in obenem humoren italijanski film Moj brat lovi dinozavre, ki ga je režiser Stefano Cipani posnel po istoimenski knjižni uspešnici Giacoma Mazzariola. Film, v katerem starejšemu bratu Jacku (Francesco Gheghi) mlajšega brata Gioja (Lorenzo Sisto), ki se rodi z Downovim sindromom, starši predstavijo kot dečka s supermočmi, bo slovenske gledalce gotovo spomnil na mladinsko uspešnico Vinka MöderndorferjaKit na plaži, ki so jo priredili v gledališko igro. Ko starejši brat odraste, se namreč svojega brata začne sramovati, a v sorodno ganljivem razpletu nas tako domača kakor italijanska zgodba spomnita, da ne moremo pričakovati, da nas bodo drugi sprejeli take, kakršni smo, če nismo sami sposobni sprejeti drugih z vsemi njihovimi pomanjkljivostmi.


Najbolj brano