Zaprti, ne nemi

“Sem duh, ki živi v mestu duhov,” prepevajo legendarni The Rolling Stones v eni prvih skladb, ki bodo zanamce spominjale na čas pandemija. Še pred njimi pa so se nanjo z druge strani oceana odzvali Twenty One Pilots, ki so v času začetkov pandemije svoje strahove prelili v Level Of Concern (Stopnja zaskrbljenosti) , v kateri nas nagovarjajo z vprašanjem: “Boš moja mala karantena ali se tako vse konča?”

Rolling Stones so v videospot  vključili posnetke mest duhov.
Rolling Stones so v videospot vključili posnetke mest duhov.  

SVET > Posnetki opustošenega Londona in drugih metropol zaznamujejo skladbo Living In a Ghost Town (Živeti v mestu duhov, ki je prvo izvirno avtorsko delo britanskih mastodontov Rolling Stones po letu 2012 in za katero Mick Jagger pravi, da jo je napisal v desetih minutah. A pomenljivi verzi, kakršni so “sem duh, ki živi v mestu duhov, nikamor ne grem, zaprt sem, sam” ali “življenje je bilo tako lepo, zdaj smo vsi zaprti”, v resnici niso bili napisani v teh dneh, temveč sta skladbo, kakor je Jagger pojasnil, pred približno letom napisal s kitaristom Keithom Richardsom, v dneh pred karanteno pa so jo v studiu snemali skupaj z ostalim materialom za novo ploščo. Ker pa vsebina že kar srhljivo izpričuje tudi trenutni čas samoizolacije, karanten in drugih ukrepov, ki smo jim podvrženi po svetu, so se jo odločili izdati te dni.

V pomoč glasbenim delavcem

Poleg podob praznih mest je v videospotu videti tudi nekaj posnetkov družnega petja refrenov, ki pa so nastali še v času, ko so se člani lahko družili v snemalnem studiu.

Precej drugačen se zdi nastanek skladbe Level Of Concern ameriških Twenty One Pilots, ki so lani s svojo tretjo ploščo Trench obnoreli tudi evropsko mladež. Alternativni hiphop duo, ki skladbe zvočno pogosto zapelje v plesne vode, je v novi ritmični skladbi združila tako tesnobnost in zaskrbljenost ob “ponorelem svetu” kakor melodično vedrino, kakršne oboževalci ne pomnijo. V prvi skladbi, nastali po uspešni plošči Trench in februarskem rojstvu hčerke Tylerja Josepha, je med drugim slišati eno od manter v slogu “vse bo v redu”: “Le ti lahko omiliš moje stanje zaskrbljenosti, rekoč, da sva v redu, da sva ok.”

Karantenska himna, kakor so jo poimenovali oboževalci, pa je namenjena tudi zbiranju sredstev za številne zaposlene v koncertni industriji, zlasti tiste najmanj izpostavljene, kakršni so odrski delavci, lučkarji, snemalci in preštevilni drugi pogodbeni sodelavci velikih koncertnih akterjev, ki so v pandemiji prvi izgubili delo, socialne varnosti pa že tako niso imeli nikoli. Zaslužek od prodaje skladbe in posebne majice bodo namenili organizaciji Crew Nation.


Najbolj brano