“Oskrbovance in nas država pušča na cedilu”

Na današnjem mirnem protestu so zaposleni v 70 domovih po Sloveniji pokazali, da jim je dovolj samovoljnih ukrepov ter neustreznih navodil in sistemske diskriminacije stanovalcev. Protestom se se pridružili tudi zaposleni v domovih na Primorskem.

V Novi Gorici še niso  imeli okužb, a so, podobno kot drugod, preobremenjeni in zato izgoreli.   Foto: Mitja Marussig
V Novi Gorici še niso imeli okužb, a so, podobno kot drugod, preobremenjeni in zato izgoreli.  Foto: Mitja Marussig

PRIMORSKA > Med drugim so zahtevali, naj država odločitve sprejema v sodelovanju z domovi za starejše, dosledno osamitev vseh z virusom okuženih stanovalcev izven domov za starejše in zdravljenje v bolnišnicah, enotno in strokovno utemeljeno strategijo, takojšnjo objavo navodil za izplačilo kriznih dodatkov zaposlenim in hitro nakazilo denarja izvajalcem ter pokritje vseh dodatnih stroškov, ki so nastali zaradi epidemije.

“Od ministrstva za zdravje smo dobili 24 ali 27 različnih navodil, nato pa še podnavodil, mnogokrat je eno povozilo drugo. Vse skupaj ustvarja zmešnjavo,” je stanje na terenu opisal direktor Doma Upokojencev Nova Gorica Bojan Stante. Državo je pozval, naj jih posluša, saj v domovih najbolje poznajo razmere. Opozoril je na problem dolgih čakalnih vrst za posteljo v domu. “Situacija na terenu je kritična, pomoč na domu se je skrčila skoraj na tretjino,” je poudaril. Ministrstvo se na predloge ni niti odzvalo. “Naša delavka mi je pred dnevi rekla: ljudje nam ne bodo umirali zaradi virusa, umirali bodo zaradi žalosti. Ne predstavljam si, da bomo naslednje leto, leto in pol gledali svojce, kako bodo mahali našim stanovalcev in jih bomo klicali le, ko bo prišlo do smrti. Nekaj bo treba rešiti,” je pozval odgovorne. V Novi Gorici sicer urejajo varno sobo za obiskovalce, omogočili bodo svojcem, da bodo na primerni razdalji lahko videli stanovalce, a vse to je premalo, saj ne more nadomestiti stika, je dodal.

Bojan Stante

direktor DU Nova Gorica

“Od ministrstva za zdravje smo dobili 24 ali 27 različnih navodil, nato pa še podnavodil, mnogokrat je eno povozilo drugo. Vse skupaj ustvarja zmešnjavo.”

Protest tudi v Kopru ...

Mirnemu shodu so se pridružili tudi v Obalnem domu upokojencev v Kopru. Direktorica Neva Tomažič se je zbranim zahvalila za njihov trud in požrtvovalnost ter jih seznanila z zahtevami Skupnosti socialnih zavodov Slovenije.

“V našem domu je trenutno mirno, ker nimamo potrjene nobene okužbe. A že jutri smo morda na vrsti mi,” pravi Neva Tomažič. “V tem primeru bi se soočali s hudimi težavami, ker nimamo prostora, da bi ločili okužene in zdrave, nimamo ustrezne opreme, s kadrovsko podhranjenostjo pa smo se soočali že pred izbruhom epidemije,” je pojasnila.

Alenka Curk

direktorica DU Postojna

“V primeru okužbe se pojavlja vprašanje, kako zagotoviti varno delo vsem zaposlenim, da se ne bi širila. Prav tako nimamo ustreznih aparatur in opreme za zdravljenje, poleg tega pa smo tudi zelo kadrovsko podhranjeni.”

V Obalnem domu upokojencev so bili, tako direktorica, med prvimi, ki so ob pojavu novega koronavirusa zaprli vrata za obiskovalce. “Tedaj smo bili deležni kritik, a se je izkazalo, da smo se ustrezno odzvali,” je zadovoljna.

... in v Sežani, Ilirski Bistrici ter Postojni

“Skrb za okužene ni nekaj, kar počnemo vsak dan. Treba je imeti ustrezne prostore, medicinski kader in opremo,” je bojazen v domovih za starejše strnila direktorica Doma upokojencev Sežana Rosana Šturm. Protestnemu shodu pa so se pridružili tudi v domovih za starejše v Ilirski Bistrici in Postojni. Sicer v nobenem od treh domov doslej niso imeli primera okužbe med zaposlenimi ali stanovalci.

Tako so se protestu pridružili zaposleni Doma na Krasu v Dutovljah

“Trenutno res nimamo večjih težav. Dobili smo vse, kar smo potrebovali, tudi zaščitne opreme imamo dovolj. Želimo pa izraziti podporo vsem ostalim domovom,” je povedala direktorica DSO Ilirska Bistrica Jasmina Tomažič. V tem domu, ki je največji na južnem Primorskem, želijo opozoriti predvsem na težavo z zagotavljanjem dodatnih zdravstvenih ekip, ki bi skrbele za obolele s covid-19.

Velike težave predstavlja tudi ločevanje domskih prostorov na tako imenovane sive in rdeče cone. V Postojni bi lahko zagotovili ločene prostore za štiri okužene stanovalce in deset s sumom na okužbo, v bistriškem domu za največ deset okuženih, v sežanskem pa za pet okuženih in 15 s sumom na okužbo. Vendar pa v vodstvih domov vztrajajo, da bi morali okužene stanovalce premestiti na drugo lokacijo z ustrezno opremljenimi prostori, kar pa lahko nudijo v glavnem bolnišnice.

“V domovih za starejše je zelo težko ločiti varno cono od nevarne. V primeru okužbe se pojavlja vprašanje, kako zagotoviti varno delo vsem zaposlenim, da se okužba ne bi širila. Prav tako nimamo ustreznih aparatur in opreme za zdravljenje, poleg tega pa smo tudi zelo kadrovsko podhranjeni,” pa opozarja direktorica Doma upokojencev Postojna Alenka Curk.


Najbolj brano