Krek: “V Trst vsak dan odide 5000 Slovencev, ki morajo delati zaščiteni!”

Trst v soočenju s covid-19 je zbirka strokovnih analiz s primerjavo okuženosti v Sloveniji. “V Trst hodi dnevno delat 5000 Slovencev, zaradi nevarnosti okužbe so nujni primerni ukrepi,” opozarja Milan Krek iz koprske enote NIJZ. Vsem delavcem, zlasti negovalcem in gospodinjskim pomočnicam sporoča, da morajo nujno delati zaščiteni.

Karabinjerji v Trstu še vedno strogo nadzorujejo gibanje in  
kaznujejo kršitelje, a v celotni  Furlaniji-Julijski krajini je pričako 
vati sprostitve   ukrepov. Foto: Damiano Balbi
Karabinjerji v Trstu še vedno strogo nadzorujejo gibanje in kaznujejo kršitelje, a v celotni Furlaniji-Julijski krajini je pričako vati sprostitve ukrepov. Foto: Damiano Balbi

SLOVENIJA, ITALIJA > Predstojnik koprske območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek opravlja strokovne analize o stopnji okuženosti v posameznih regijah v Italiji in jih primerja s Slovenijo že od pojava epidemije v Sloveniji. Podatke osvežuje dvakrat na teden. Primerjave opravlja tudi z drugimi državami v Evropi.

Milan Krek (foto: STA)

Trst, nevarno žarišče

Italijanska statistika o stopnji okuženosti s covid-19 potrjuje, da je Trst eno najbolj ogroženih območij v Furlaniji Julijski krajini. 22. aprila sta bili v Trstu okuženi 1102 osebi, ker je 479 okuženih na 100.000 prebivalcev. Dokazano so potrdili pet okuženih na 1000 prebivalcev, v to število pa niso zajeti tisti brez značilnih znakov okužbe, ki so le njeni prenašalci. Tako naj bi bilo okuženih še trikrat več, nekateri omenjajo, da celo petkrat do sedemkrat več. V Sloveniji je bilo na isti dan 64 okuženih na 100.000 prebivalcev.

5000 dnevnih delovnih migrantov v ostarelo tržaško pokrajino

“Niz analiz Trst v soočenju s covid-19 je nastal, ker bi nas to moralo še posebej skrbeti, saj hodi vsak dan na delo na tržaško območje po oceni približno 5000 delavcev iz Slovenije,” pravi Krek. Na delo hodijo z dovolilnicami in potrdili tudi v času epidemije. Kar 28,5 odstotka prebivalstva Trsta (skupno 234.874 prebivalcev) je starejših od 65 let. “Ostareli so glavni vzrok za veliko obolevnost s covid-19 v Trstu in zaradi tega tudi za veliko smrti. Tržaško območje meji na obalno-kraško in goriško regijo. Komunikacija med regijama in to provinco je živahna. Večina ljudi hodi iz Slovenije delat v Italijo, nekaj pa tudi v nasprotno smer,” omenja Krek.

Gospodinje v nevarnosti

Krek posebej izpostavlja dolgoletni običaj: slovenske ženske srednjih let in starejše hodijo k družinam v Trst kot gospodinjske pomočnice, negovalke in varuške, kar je za slovenske družine pomemben dodatni zaslužek.

479

okuženih na 100.000 prebivalcev je bilo v sredo v Trstu,

64

okuženih na 100.000 prebivalcev pa v Sloveniji

“V teh družinah so zdaj tudi bolniki s covid-19. Negovati jih nepravilno je velika nevarnost,” izpostavlja Krek. “Od njih se ti negovalci lahko okužijo in okužbo prinesejo domov ter okužijo svojce v Sloveniji. Enaka je nevarnost za vse, ki se zaradi dela na območju Trsta veliko gibajo v domovih za ostarele in v bolnišnicah. Vsi morajo nujno nositi zaščitne maske, priporočljiva so tudi zaščitna očala. Nujno morajo ohranjati distanco do dveh metrov do drugih ljudi, si redno umivati in razkuževati roke.”

Vsem svetuje, naj se nujno izogibajo ljudi, ki kašljajo, kihajo in imajo povišano telesno temperaturo. Pa tudi: “Nihče naj ne ostaja dolgo v zaprtih prostorih, kjer je več ljudi. Te prostore je nujno treba vsako uro prezračiti za deset minut. Vsi negovalci, ki delajo v domovih za ostarele, se morajo zavedati, da so to kritične točke za okužbo, zato morajo biti zelo previdni in se ustrezno zaščititi. Podobna kritična mesta so zdravstvene ustanove, kjer dela veliko Primorcev.”

Milan Krek

NIJZ Koper

“Ker bi se tudi Furlanija rada rešila strogih ukrepov, lahko pričakujemo sprostitve ukrepov tudi v Trstu. Prav to pa lahko po Primorski povzroči nestabilne razmere.”

V opozorilo navaja bolnišnico Katinara, kjer so zaradi okuženih ostarelih morali začasno zapreti urgenco in poslati v izolacijo del zaposlenih.

V Trstu te dni karabinjerji poostreno nadzorujejo gibanje tako mestnih avtobusov in avtomobilov kot pešcev in pišejo kazni kršiteljem. (Foto: Damiano Balbi)

Trst: število okužb še narašča

Po uradnih podatkih se epidemija v Italiji še ni umirila, Trst ni izjema. V Trstu je bilo 22. aprila 35 novih okužb, istočasno je bilo v celotni Sloveniji 13 na novo okuženih. Število okuženih na območju Trsta sicer počasi upada, a obstaja tudi bojazen ponovnega zagona okužb.

“Ker bi se tudi Furlanija rada rešila strogih ukrepov, lahko pričakujemo sprostitve ukrepov tudi v Trstu. Prav to pa lahko po Primorski povzroči nestabilne razmere,” svari Krek in opozarja: “Zato morajo biti zlasti vsi, ki hodijo delat v sosednjo Italijo, zelo previdni in dosledno izvajati vse zaščitne ukrepe ter zaščiteni negovati ljudi. Predvsem pa se moramo vsi hitro naučiti varno živeti z virusom, dokler ne bodo izumili zdravila in varnega cepiva zoper to okužbo.”


Najbolj brano