Cimos maja postopno v zagon proizvodnje

V Cimosu, kjer je proizvodnja za tri tedne obstala ali pa delovala v zelo skromnem obsegu, bodo stroje spet zagnali maja. Najprej bosta na vrsti tovarni v Senožečah in delno v Mariboru, kjer bo proizvodnja postopoma spet stekla 4. maja.

Proizvodnja v senožeški tovarni bo predvidoma postopno znova 
stekla 4. maja.  Foto: Marica Uršič Zupan
Proizvodnja v senožeški tovarni bo predvidoma postopno znova stekla 4. maja.  Foto: Marica Uršič Zupan

SENOŽEČE > V senožeški tovarni so še pred velikonočnimi prazniki zaključevali manjša naročila. Še 14. aprila je delala le manjšina - približno 20 od skupaj 200 zaposlenih. Zatem pa so vsi delavci ostali doma. Sprva je kazalo, da se bodo prvi delavci za stroje v Senožečah vrnili 28. aprila, a zdaj so se v podjetju odločili, da bodo proizvodnjo postopno zagnali 4. maja.

Enako velja za del proizvodnje v Mariboru, 11. maja pa bo predvidoma stekel še preostali del. Tedaj se bodo prav tako vrnili tudi delavci v tovarno v Vuzenici.

Razlika v datumih je odvisna tudi od posebnosti posameznih obratov. Proizvodnje sicer v nobenem obratu takoj na začetku še ne bodo zagnali na polno, ampak postopoma. To je v veliki meri odvisno od naročil kupcev.

Začasno zaprtje evropskega avtomobilskega trga bo Cimos močno prizadelo; bojijo se velikega primanjkljaja obratnega kapitala in nepredvidljive izgube v prihodnosti. Še zlasti april naj bi bil za koprsko družbo zelo težak mesec, saj bi bila lahko prodaja kar za nekaj milijonov evrov nižja od načrtovane.

Seveda ni obstala samo proizvodnja v Senožečah, sameva tudi Cimosova stavba v Kopru. Delavci iz skupnih služb že tedne niso več tam; nekateri so na čakanju, drugi, ki lahko, pa delajo od doma.


Najbolj brano