Položaj direktorja NIJZ zanima Pretnarja in (neuradno) Kreka

Na razpis za direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) sta prispeli dve prijavi. Svojo kandidaturo je potrdil mikrobiolog iz Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano Gorazd Pretnar, dosedanji vodja koprske območne enote NIJZ Milan Krek pa informacije o svoji prijavi ni ne potrdil ne zanikal.

Gorazd Pretnar (desno) je svojo kandidaturo v javnosti potrdil že 
pred časom, Milan Krek pa se o svoji prijavi ne izreka.  Foto: STA
Gorazd Pretnar (desno) je svojo kandidaturo v javnosti potrdil že pred časom, Milan Krek pa se o svoji prijavi ne izreka.  Foto: STA

LJUBLJANA > Novega direktorja NIJZ iščejo po tistem, ko je vlada s tega položaja v marcu razrešila Nino Pirnat. Od takrat je inštitut kot v. d. direktorja vodil Ivan Eržen. Slednji se je konec marca kritično odzval do zaostrovanja omejevalnih ukrepov za boj proti novemu koronavirusu, za katere se je odločila vlada, zato se je ugibalo, da bi svet zavoda utegnil Eržena razrešiti. A je svet, katerega člane je vlada nedavno zamenjala, nato napovedal razpis za imenovanje direktorja s polnimi pooblastili.

Rok za prijavo se je iztekel v soboto. Kandidat za direktorja mora imeti visoko izobrazbo ustrezne zdravstvene smeri. Med pogoji je svet NIJZ v razpisu še navedel, naj ima kandidat najmanj deset let delovnih izkušenj, od tega pet let na vodilnem položaju. Prijavi pa so kandidati morali priložiti tudi program dela in razvoja zavoda za obdobje štiriletnega mandata.


Najbolj brano