Ognjene zublje je gasilo 150 gasilcev

Na desetine gasilcev se je včeraj skoraj ves dan borilo z ognjenimi zublji, ki so požirali borov gozd in podrastje na Petrinjskem krasu. Požar, ki se je razširil na 40 hektarjih, je gasilo približno 150 poklicnih in prostovoljnih gasilcev obalne in kraške gasilske zveze. Največ težav jim je povzročala burja, zaradi katere se je požar širil tudi prek vrhov borovcev.

Ogenj se je zaradi burje  in suhega terena hitro razširil.  Foto: Zdravko Primožič/FPA
Ogenj se je zaradi burje in suhega terena hitro razširil.  Foto: Zdravko Primožič/FPA

PETRINJE > Gost dim, ki se je dvigal iz gozda pri Petrinjah, se je včeraj dopoldne videl daleč naokoli. Gasilci so obvestilo, da je zagorelo v gozdu pri cesti med Kastelcem in Petrinjami, dobili okoli 10.40. Kmalu je bilo jasno, da gre za največji letošnji požar na Primorskem. Število mož, ki so gasili ognjene zublje, se je iz ure v uro večalo, tako da je nazadnje pri gašenju sodelovalo približno 150 gasilcev obalne, kraške, postojnske in bistriške gasilske zveze. Poklicnim gasilcem iz Kopra in Sežane so pomagali gasilci iz skoraj 30 prostovoljnih gasilskih društev. Pomoč pa so ponudili tudi gasilci iz Trsta.

Na delu je bilo iz uro v uro več gasilcev, kar je terjalo tudi veliko koordinacije. (Foto: Robert Kastelic, CZ Hrpelje-Kozina)

Požar se je zaradi burje hitro širil

“Poklical me je njihov poveljnik in vprašal, če nam lahko pomagajo,” je pozno popoldne, ko je bil požar pod nadzorom, povedal Denis Glavina, direktor in poveljnik koprske gasilske brigade. Na kraj je z dvema voziloma prišlo pet tržaških poklicnih gasilcev. Največ težav je gasilcem povzročala burja, zaradi katere se je požar širil tudi po krošnjah borovcev, ogenj je zato preskakoval tudi po sto metrov. Okoli 17. ure je bil požar pod nadzorom, je pojasnil Glavina, a je burja še netila manjše požare.

Požar je gasilo 150 gasilcev iz številnih prostovoljnih gasilskih društev in poklicnih enot iz Kopra in Sežane. (Foto: Zdravko Primožič/FPA)

Čeprav so sprva upali, da jim bodo lahko pri gašenju požara pomagali tudi z vojaškim helikopterjem, to zaradi burje ni bilo mogoče. Zaradi obsežnosti požara so aktivirali tudi državni načrt zaščite in varstva ob velikih požarih, kar pomeni, da bo stroške gašenja pokril državni proračun.

Čez noč na terenu še 100 mož

Zvečer, okoli 18. ure, se je zamenjalo moštvo, primorske gasilce so zamenjali gasilci iz notranjske regije (Vrhnike, Ljubljane in drugih krajev), preko noči naj bi za požarno stražo skrbelo 100 gasilcev, od jutra pa po predvidevanjih približno 50 iz severne Primorske. Ves čas so bili na terenu domači poklicni gasilci.

Pogorelo je približno 40 hektarjev borovega gozda in grmičevja. (Foto: Zdravko Primožič/FPA)

Območje požara so iz zraka spremljali tudi z dvema dronoma, policijskim in gasilskim. Policisti bodo poskušali ugotoviti, zakaj je zagorelo. Najprej naj bi zagorelo v gozdu na levi strani ceste v smeri proti Petrinjam (oziroma notranjosti), nato pa se je požar zaradi burje razširil še na drugo stran ceste.

Gašenje v borovem gozdu je oteževala močna burja. (Foto: Zdravko Primožič/FPA)

Tako kot že večkrat v zadnjih tednih po požarih v naravi, tudi na gozdnatem območju pod Kraškim robom, so se tudi včeraj mnogi spraševali, zakaj je zagorelo. Na tem območju ni železnice, da bi kdo delal na njivi in kljub prepovedi zažigal odpadke, skoraj ni verjetno, vprašanja o tem, da bi lahko kdo namerno zanetil, pa so ostala še brez odgovora.

Cesta med Kastelcem in Petrinjami oziroma Kozino je bila zaradi gašenja zaprta, obvoz je bil tudi za vozila brez vinjet po avtocesti. Prebivalci okoliških vasi so bili skoraj do večera brez električne energije, zaradi požara so namreč izklopili daljnovod.


Najbolj brano