Se bodo politiki znali zmeniti?

V zadnjem času smo se vsi, od vlade, ministrstev, javnih služb in ustanov do občinskih uprav ter ne nazadnje običajnih državljanov, tako ali drugače v prvi vrsti ukvarjali z ukrepi za zajezitev epidemije koronavirusa. Kar je logično: virus in vse nevarnosti, ki jih je oziroma jih še lahko prinese, so tukaj in zdaj. Po prvem valu, ko je bila pozornost usmerjena na danes, pa se je že začel razmislek, kako bo jutri. Podatki zavodov za zaposlovanje že kažejo trend povečevanja nezaposlenosti, število prošenj za pomoč humanitarnih organizacij narašča, številni so na čakanju, prekarci so brez dohodkov, grozi izguba služb in povečanje socialnih stisk.

Negotovost je čutiti na vsakem koraku. Severnoprimorske občine poudarjajo, da je obmejno območje, ki je zelo odvisno od italijanskih potrošnikov, trga in dobaviteljev, na udaru, in prosijo državo za posebno obravnavo. Nihče ne ve, kakšne bodo posledice epidemije, kakšne ukrepe za pomoč gospodarstvu in prebivalcem bo država še sprejela in kako bo občinam pomagala pri stroških zaradi epidemije, kaj bo s kvotami zadolževanja in povprečnino. Je pa jasno, da bo v blagajne številnih občin priteklo manj koncesijske dajatve od igralništva in nekaterih prispevkov, ob tem bodo zagotovo morale globlje seči v žep zaradi blaženja socialnih stisk občanov. Te se bodo vsaj do določene mere povečale, vprašanje je le, v kolikšni meri.

Razmere bodo plodne tako za dogovor kot za nabiranje političnih točk. Od glavnih akterjev bo odvisno, ali bo prevladal razum.

Ker bo verjetno denarja v blagajnah manj, bodo po občinah morali skrbno pretehtati projekte in naložbe. Tisti, za katere imajo odobreno sofinanciranje EU ali države, bodo načeloma ostali, vsi drugi bodo na rešetu. Večino občin čaka rebalans proračunov. In svetniki bodo pred nelahkimi dilemami, ali se začasno odpovedati oziroma v prihodnost premakniti gradnjo ali obnovo vrtca, morebiti novega vodovoda, kanalizacije, ceste ali krožišča, prenovo javnega kopališča ali komunalnega urejanja zemljišč ... Dilem bo veliko, utemeljevanja, kaj je bolj nujno in kaj manj, prav tako.

O tem se bo morala dogovoriti politika. Razmere bodo plodne tako za konstruktivne dogovore kot za nabiranje političnih točk. Od glavnih akterjev, na oblasti in v opoziciji, pa bo odvisno, ali bo prevladal pragmatičen razum ali nepotrebno politično preigravanje in merjenje moči. Slednje bi škodilo predvsem lastnim občanom.


Preberite še


Najbolj brano