Tonin: “Glavaš razume in ve, kaj rabi naša vojska”

“Bodite ponosni, da imamo tako Slovensko vojsko, prepričan sem, da bomo ta trend ohranili tudi v bodoče,” je po slovesnem prevzemu dolžnosti načelnika Generalštaba Slovenske vojske javnosti sporočil Robert Glavaš. Vojska se bo v naslednjem obdobju usmerila zlasti v pridobivanje kadrovskih in materialnih virov, je napovedal.

Robert Glavaš Foto: STA
Robert Glavaš Foto: STA

LJUBLJANA > Minister za obrambo Matej Tonin, ki je vladi predlagal, naj za novega načelnika Generalštaba Slovenske vojske (SV) imenuje Roberta Glavaša, je pojasnil, da je to storil z mirnim srcem in samozavestno. Po razrešitvi Alenke Ermenc s funkcije načelnice je bil Glavaš vršilec dolžnosti, v tem času pa si je pridobil polno Toninovo zaupanje. Po ministrovih besedah se je Glavaš izkazal “kot vesten in izjemno profesionalen vojak, ki razume in ve, kaj potrebuje Slovenska vojska, in tudi natančno ve, kašne so možnosti in izzivi, ki jo čakajo v prihodnosti”.

Temeljni izziv kadrovska popolnitev

Eden temeljih izzivov je zaustavitev negativnih kadrovskih trendov, druga pomembna prioriteta pa je vojaški proračun, je povedal Tonin. Glede prvega po Toninovih besedah Glavaš natančno ve, kje so možnosti za izboljšave. Glede drugega se minister zaveda, da je denar njegova naloga, od načelnika pa pričakuje, da bo imel realistične predloge, ki bodo koristili celotnemu narodu.

Robert Glavaš

načelnik Generalštaba Slovenske vojske

“Računajte na nas tudi v prihodnje.”

Glavaš se zaveda, da bo v času soočanja s koronavirusom prišlo do ohlajanja gospodarstva in da bodo finančni viri omejeni. V tem času bodo delali tudi na drugih področjih, denimo na pridobivanju kadra, je napovedal. Že v preteklosti so bili pripravljeni številni predlogi, kako v vojsko pridobiti mlade in v njej zadržati kadre. Zdaj bodo te predloge skušali uveljaviti. Sicer pa Glavaš ocenjuje, da je največja težava status vojakov po 45. letu. “Mi bomo skušali tudi s pomočjo ministra to zadevo rešiti,” je izpostavil.

Tonin: “Ne bomo odkrivali tople vode”

Prioriteta, ki jo je še postavil v ospredje novi načelnik, so strateški dokumenti, ki bodo podlaga za razvoj vojske v prihodnje. “Tu bo treba razmisliti o določenih novih konceptih, strategijah in doktrinah,” je pojasnil.

Bistričan na čelu vojske

Robert Glavaš se je rodil leta 1962, v SV je zaposlen od leta 1991. Vojaško kariero je začel na šoli za rezervne častnike JLA v Zadru, nato pa se je zaposlil v Teritorialni obrambi. Na fakulteti za pomorstvo in promet je opravil specializacijo iz prometnih ved, do imenovanja za načelnika pa je bil na položaju namestnika bivše načelnice Alenke Ermenc. Pred tem je bil Glavaš poveljnik 1. brigade SV. Z družino živi v Ilirski Bistrici. Sodeloval je na več mednarodnih misijah. Med drugim je bil namestnik načelnika štaba za podporo v Pokrajinskem poveljstvu sil Kfor-Zahod na Kosovu, pa tudi poveljnik slovenskega kontingenta Isaf v Afganistanu in mentor poveljnika 207. korpusa afganistanske vojske. Vodil je različne Natove odbore, povezane z vajami in usposabljanjem.

Obrambno ministrstvo je v času Šarčeve vlade pripravljalo nabor rešitev za izboljšanje kadrovske slike SV, državni zbor se je februarja seznanil tudi z belo knjigo o obrambi. Do tega strokovnega dokumenta, ki je podlaga za izvedbene dokumente, kot so splošni dolgoročni program razvoja in opremljanja Slovenske vojske ter spremembe obrambne zakonodaje, so bili takrat kritični zlasti v SDS.

S prihodom nove vlade delo, ki je bilo že opravljeno, ne bo obležalo v predalih. Tonin je po prevzemu ministrske funkcije naročil pregled vseh preteklih strateških in planskih dokumentov. “Ne bomo odkrivali tople vode. Stvari, ki so bile v preteklosti dobro narejene, bomo vsekakor porabili,” napoveduje Tonin. To velja tako za študije o statusu vojakov po 45. letu kot za dokumente o nabavah in drugih strateških zadevah.

Vadišče rabijo, ali bo to Poček, je stvar politike

Vojska se mora usposabljati, zahteve po usposobljenosti njenih pripadnikov so visoke, odločitev, ali in v kakšnem obsegu bodo usposabljanja potekala na Počku, pa je v domeni politike, je Robert Glavaš povedal o uporabi osrednjega vojaškega vadišča Poček. “Mi vztrajamo, da to ohranjamo, intenziteta bo takšna, kot je bila do sedaj, ali bomo še vedno streljali in se usposabljali na Počku ali ne, pa mora povedati nekdo drugi,” je dodal. Minister za obrambo Matej Tonin glede Počka ponavlja, kar je povedal že na zaslišanju pred poslanci pred nastopom funkcije ministra: “Dokler bom minister, bo Poček osrednje vadišče Slovenske vojske.” Je pa pripravljen na pogovore s predstavniki lokalne skupnosti in na potencialne omilitvene ukrepe. “Takoj ko se stvari nekoliko normalizirajo, bom šel do lokalnih skupnosti in z njimi poskušal streti vse težave, ki se pojavljajo okoli vadišč. Mislim, da se da z dialogom marsikaj premakniti naprej,” je dejal Tonin.


Najbolj brano