Zneski so nižji, poraba pa večja

Odjemalci električne energije so večinoma že prejeli položnice s prijaznejšimi cenami za električno energijo. Ukrep vlade in agencije za energijo velja od začetka marca do konca maja. Povprečnemu slovenskemu gospodinjskemu odjemalcu se bo znesek na računu zmanjšal od 20 do več kot 30 odstotkov.

V konkretnem primeru položnice na fotografiji je znesek za več kot enajst evrov nižji od februarske, kar je že občutna razlika. Foto: Nace Novak
V konkretnem primeru položnice na fotografiji je znesek za več kot enajst evrov nižji od februarske, kar je že občutna razlika. Foto: Nace Novak

PRIMORSKA > Ker so ljudje v času epidemije novega koronavirusa več doma in porabijo več električne energije, sta vlada in agencija za energijo že 21. marca sprejeli ukrep za znižanje cen električne energije. Ukrep naj bi poskrbel za približno 20 odstotkov nižji celoten znesek na položnici pri gospodinjstvih in malih poslovnih odjemalcih.

Agencija za energijo je za tri mesece na nič postavila ceno prispevka za spodbujanje obnovljivih virov (OVE) in soproizvodnje toplote in elektrike z visokim izkoristkom (SPTE), vlada pa je za tri mesece na nič postavila ceno obračunske moči.

30-40 kWH več električne energije na teden porabi v času koronavirusa povprečna štiričlanska družina

Ker je bilo 21. marca, ko sta bila ukrepa uveljavljena, že poslanih približno 60.000 položnic za marec, bodo, kot so objavili na ministrstvu za infrastrukturo, kjer prejemajo mnogo vprašanj v zvezi z računi za elektriko v času epidemije koronavirusa, dobavitelji električne energije te položnice preklicali in odjemalcem poslali nove oziroma bodo razliko poračunali ob naslednjem plačilu.

V podjetju E3 za 20 do 25 odstotkov nižji zneski

V novogoriškem podjetju E3, ki dobavlja električno energijo približno 120.000 gospodinjskim odjemalcem, so izdali nekaj manj kot 4000 računov, v katerih niso bili upoštevani sprejeti ukrepi na državni ravni. Vsem tem so v zadnjem tednu marca 2020 izdali in poslali nove račune, skladne s sprejetimi ukrepi.

“Povprečnemu slovenskemu gospodinjskemu odjemalcu, ki ima enega od naših paketov, se znesek na računu ob predpostavki enake porabe zmanjša za 20 do 25 odstotkov,” je povedala Kristina Furlan, produktni vodja v družbi E3. Dodala je še, da je skupni znesek prihranka za posamezno merilno mesto odvisen od obračunske moči, pri čemer velja v izračunu upoštevati prihranek v višini 1,81 evra/kW mesečno za gospodinjske in 2,12 evra/kW mesečno za male poslovne odjemalce. Kot primer je navedla še, da za gospodinjstvo, ki ima obračunsko moč 7 kW, znaša prihranek na računu 12,64 evra.

V E3 so presegli tradicionalno delitev trga in so pri energetski oskrbi gospodinjstev prisotni v skoraj vsaki slovenski občini, vseeno pa imajo daleč največ odjemalcev na Primorskem, kjer je kot trgovec z elektriko močno prisoten tudi Gen-i.

Gen-i še s 15 odstotkov nižjimi cenami tarif električne energije

Podjetje Gen-i je vsem svojim gospodinjskim odjemalcem in malim poslovnim odjemalcem na izdanih računih za marec 2020 upošteval oprostitev plačila obračunske moči in prispevka SPTE in OVE, ki jih je za blaženje posledic koronavirusa sprejela država. Na vseh teh računih so bile obračunane tudi 15 odstotkov nižje cene tarif električne energije, ki jih je za tri mesece kot simbol solidarnosti in družbene odgovornosti svojim 164.000 odjemalcem zagotovil Gen-i.

Na merilnih mestih Gen-i z obračunsko močjo 3 kW vladni ukrep oprostitev plačila obračunske moči in prispevka SPTE in OVE zniža znesek računa za 4,44 evra + DDV, za 11,84 evra + DDV pri 8 kW in za 24,28 evra + DDV pri 14 kW obračunske moči.

“Odstotek prihranka je zaradi odvisnosti od porabe lahko zelo različen. V našem primeru od 25 do 31 odstotkov,” so še sporočili iz družbe Gen-i. Poraba električne energije se je pri njihovih gospodinjskih odjemalcih v marcu povečala. Izračunali so tudi, da je povprečna poraba štiričlanske družine višja za 30 do 40 kWH na teden glede na enako obdobje izpred enega leta.


Najbolj brano