Recept: Ješprenj z divjimi travami
20 dag ješprenja
10 dag zelenih gojenih špargljev
10 dag divjih špargljev
10 dag čemaža
2 mali šalotki
5 poganjkov divjega česna
šopek drobnjaka
nekaj vejic svežega peteršilja
3 vejice mlade mete ali melise
10 dag pancete
oljčno olje
1 dl belega suhega vina
1 žlica masla
5 dag parmezana v kosu
sol, poper
V slanem kropu skuhamo ješprenj “na zob” in odcedimo. Panceto nasekljamo na drobno. Nasekljamo tudi zelenjavo in zelenje. V večji ponvi na oljčnem olju popražimo čebulo, po 3 minutah dodamo panceto in dušimo približno 5 minut. Primešamo šparglje, pokapljamo z vinom in dušimo še 5 minut. Vmešamo ješprenj, premešamo, začinimo in dodamo ostalo zelenje. Dušimo 5-8 minut. Zalijemo z vinom, dodamo maslo in po potrebi še nekaj kapljic olja. Parmezan naribamo na grobo. Majhno pest ga vmešamo v jed, ostalo potresemo po jedi, preden ponudimo.
Recept so pripravili učenci OŠ Šturje Ajdovščina v sklopu projekta Kuhnapato.