Kosovel osuplja tudi z masko

“Nova doba prihaja.” Ali: “Novi bodočnosti stopam naproti z novim obrazom.” Kako preroško zvenijo Kosovelove besede! Marsikdo si želi, da bi ta čas pandemije resnično napovedoval novo dobo. Srečko Kosovel s plakatnega mesta sredi Sežane mimoidoče nagovarja z masko in v rokavicah ter v imenu društva Konstruktivist poziva, naj se mu pridružimo ter misli o tem obdobju in bodočnosti delimo z drugimi.

Tako Srečko Kosovel, ki ga je upodobil Simon Kastelic, nagovarja 
ljudi, naj se mu pridružijo pri razmišljanju o tem času in 
prihodnosti, kakršno si želijo. (Foto: Simon Kastelic)
Tako Srečko Kosovel, ki ga je upodobil Simon Kastelic, nagovarja ljudi, naj se mu pridružijo pri razmišljanju o tem času in prihodnosti, kakršno si želijo. (Foto: Simon Kastelic) 

SEŽANA > Zamisel je plod sežanskega akademskega slikarja Simona Kastelica, ki se je v minulih dneh že oglašal tudi z naših kulturnih strani s svojim Portretom prestrašenega državljana. Njegovo delo namreč, kakor pravi, večkrat nastane kot odziv na določena dogajanja v družbi. “Tako je nastal tudi ta Kosovelov portret z masko, (akril/papir, višina 70 cm), katerega namen je, da poziva ljudi k izražanju svojih občutij, stanj, reakcij na trenutno stanje. Plakatno mesto v centru Sežane je že nekaj časa samevalo, saj so vsi dogodki do nadaljnjega prepovedani. Njegova zanemarjena, od starega lepilnega traka zaznamovana površina, kjer so bili še pred kratkim nalepljeni plakati, me je nagovorila k temu, da sem portret naslikal, izrezal silhueto in ga nalepil. Kljub temu, da je portretiranec zamaskiran, zaščiten, je še vedno prepoznaven; prepoznaven pa tudi po svojih mislih in idejah, ki danes še toliko bolj ostro zvenijo,” poudarja Kastelic. ki je z zamislijo nagovoril Matejo Kralj, skrbnico Kosovelove spominske sobe.

Skupaj tvorita čvrsto jedro društva Konstruktivist, ki te dni posameznike nagovarja, naj svoje misli delijo - jih bodisi zalepijo na oglasni pano bodisi jih delijo na facebook strani dogodka Nova doba prihaja, kjer jih lahko v času odloka o prepovedi prehajanja občinskih mej na virtualni zid zalepijo tudi vsi, ki niso iz Sežane.

Aktualen kot še nikoli

“Vselej, ko vzamem v roke dela Srečka Kosovela, me preseneti, kako zelo so njegove misli sočasne, aktualne. Na vsak dogodek, ki se danes godi, lahko pri njem najdeš odziv. In tudi ko me je poklical Simon in vprašal, ali bi sprožila tovrstno akcijo zbiranja odzivov, sem med prebiranjem njegovih misli našla presenetljivo veliko stavkov, ki bi jih lahko kdorkoli od nas pisal prav danes,” pravi Mateja Kralj, ki je konec minulega leta ponovno izbrala in uredila Kosovelove pesmi in misli za že drugo žepno knjižico, tokrat naslovljeno Odprto.02. Prvi natis iz leta 2015 je pošel. Ko so se pri društvu Konstruktivist lotevali novega, pa je ugotavljala, da bi lahko še dopolnila priročno knjižico, iz katere, pravzaprav iz njene angleške različice Open, je med drugim na novembrskem tržaškem koncertu Kosovelovo pesem Majhen plašč brala znamenita glasbena ikona Patti Smith.

Tako je konec leta izšla prenovljena, dopolnjena in s prvotnih 100 na 160 strani razširjena izdaja, ki jo je tudi tokrat zgledno opremil in oblikoval Simon Kastelic.

“Naš poziv, naslovljen po Kosovelovem verzu iz konsa Nova doba prihaja, želi spodbuditi ljudi, ujete v svojih domovih, v tem družbenem trenutku, ko moramo ohranjati socialni odmik, da ostanejo aktivni, da ne nehajo razmišljati. Prav nasprotno: želimo, da se odzivajo, ne čakajo le, da vse skupaj mine, da premišljujejo, kakšno družbo si želijo.”

Kosovel je izjemno raznovrsten, zato so taka tudi besedila, ki jih je uvrstila v izbor: “Poleg pesmi, pisem, dnevnikov so še izjemno zanimiva publicistična besedila, ta izbor pa je nekakšna kost za bralce, da bi si želeli še bolj spoznati Kosovela, ki je, zanimivo, bil že v svojem času kritičen do Slovencev, češ da smo bili v določenih zgodovinskih trenutkih premalo aktivni kot državljani. Obenem pa je v svoji kritičnosti, v skrbi za prihodnost družbe ohranjal optimizem, podobno kakor Tagore, do konca je verjel v človeka, v možnost njegove preobrazbe, v možnost gospodarskega humanizma, ki je danes znova aktualen.”

Pravi čas za premislek

Mateja Kralj in Simon Kastelic sta z akcijo Nova doba prihaja začela na velikonočni ponedeljek, svoje misli pa lahko tako na sežanski kakor na virtualni zid vsi razmišljujoči lepijo do 27. maja, dneva Kosovelove smrti. “A ni zanimivo, da lahko Srečko Kosovel, človek z začetka 20. stoletja, tako živo nagovarja človeka z začetka 21., mar ni pomenljivo, da se je pandemija razširila ravno v času velike noči, ki simbolizira konec nekega življenja in vstajenje v novo? Nam ne pove dovolj dejstvo, da medtem ko koronavirus napada človekova pljuča, vidimo, da je narava s svojimi polno zadihala?” razmišlja soavtorica poziva in se veseli časa, ko bodo lahko v Kosovelovi spominski sobi znova o teh in drugih temah razpravljali v družbi. V živo. Morda celo brez mask. Vsakršnih.


Najbolj brano