Ajdovski Pipistrel z donacijo zaščitne opreme lokalnemu okolju

Kitajsko mesto Jurong je na pobudo tamkašnjega podjetja Pipistrel Asia-Pacific Ajdovščini doniralo 30.000 medicinskih zaščitnih mask in 300 termometrov. Te je direktor Pipistrela Ivo Boscarol danes predal županu občine Ajdovščina Tadeju Beočaninu in občinskima štaboma Civilne zaščite Ajdovščina in Vipava. Pipistrel sicer dela tudi v času epidemije.

Skupaj bo Pipistrel doniral 100.000 mask in tudi 1100 testerjev. Foto: Oblčina Ajdovščina
Skupaj bo Pipistrel doniral 100.000 mask in tudi 1100 testerjev. Foto: Oblčina Ajdovščina

AJDOVŠČINA > Kot je povedal poveljnik občinskega štaba CZ Ajdovščina Igor Benko, bodo zaščitno opremo razdelili najbolj izpostavljenim skupinam, kot so zdravstveni dom, ajdovski in vipavski dom starejših, gasilci, policisti, humanitarne organizacije in podjetja.

V Slovenijo je že prispela tudi naslednja pošiljka 60.000 zaščitnih mask, skupne donacije ajdovskega proizvajalca ultralahkih letal in njegovega kitajskega podjetja. V naslednjih dneh prihaja še 10.000 medicinskih mask.

Z nabavo ni bilo težav

Skupaj bo tako Pipistrel doniral 100.000 mask in tudi 1100 testerjev, saj želijo v družbi doprinesti k zdravju občanov in boju proti okuženosti z novim koronavirusom, je povedal Ivo Boscarol ob današnji simbolični predaji v Ajdovščini.

Kot je dodal, z nabavo zaščitne opreme na Kitajskem niso imeli težav, večji problem je predstavljalo iskanje prevoza do Slovenije. Ob tem se je zahvalil slovenski vladi za pomoč pri organizaciji transporta ter Občini Ajdovščina in tamkajšnji civilni zaščiti za uspešno izvajanje ukrepov in varovanje zdravja občanov.

Opreme je trenutno dovolj

V ajdovski CZ ocenjujejo, da je opreme trenutno dovolj, pospešeno so namreč začeli tiskati tudi 3D zaščitne maske, pa tudi vizirje. Za zdaj so zadostne količine tudi že razdelili med tiste, ki jih potrebujejo. Zato so del zaščitne opreme predali tudi drugim občinam, med drugim Ljubljani.

Družba Pipistrel sicer po Boscarolovih besedah neprekinjeno dela tudi v času epidemije, ob upoštevanju vseh zaščitnih ukrepov. Delajo tudi v njihovi tovarni v italijanski Gorici, saj je letalstvo ena od panog, ki je v Italiji med izjemami in so zato ob dovoljenju pokrajinskih oblasti lahko delali ves čas.

Pilotom omogočili spletno šolanje

Preko Pipistrelove akademije pa je ajdovska družba omogočila pilotom in tistim, ki se šele šolajo, da lahko znanje brezplačno pridobivajo preko njihove spletne strani. To možnost jim ponuja vse do konca junija.

"Imamo možnost izobraževanja tudi na daljavo, kar pa ponavadi zaračunamo. Vendar je brezplačno izobraževanje lahko velik doprinos k letalski varnosti in obenem velika promocija za naše podjetje," je povedal Ivo Boscarol. Odziv jih je zelo presenetil, saj imajo na uro tudi po 500 do 600 zahtev za pridobitev licence iz vsega sveta.


Najbolj brano