Zaščitne maske bodo delili tudi v koprskih krajevnih skupnostih

Mestna občina Koper je v tem tednu pridobila dodatnih 19.940 zaščitnih mask za enkratno uporabo, ki jih bodo ranljivim skupinam prebivalcev v naslednjih dneh delile posamezne krajevne skupnosti. Pakete mask skupaj z navodili za uporabo zaščitne opreme so včeraj prejeli v vseh 22 krajevnih skupnostih koprske občine, in sicer sorazmerno s številom tamkajšnjih prebivalcev.

V tem tednu  bo koprska občina prek krajevnih skupnosti med 
občane razdelila dodatnih 19.940 mask. Foto: Občina Koper
V tem tednu bo koprska občina prek krajevnih skupnosti med občane razdelila dodatnih 19.940 mask. Foto: Občina Koper

KOPER > Minule dni je občina ranljivim skupinam občank in občanov že razdelila 6000 zaščitnih mask za enkratno uporabo v paketih po tri, v tem tednu pa bo prek krajevnih skupnosti med občane razdelila dodatnih 19.940 mask. Od tega je 14.750 kirurških mask kupila sama, 5190 papirnatih mask pa prejela od države. “Število paketov zaščitnih mask, ki so jih prejele krajevne skupnosti, je sorazmerno s številom prebivalcev v posamezni krajevni skupnosti. Poleg mask so te prejele tudi navodila za pravilno uporabo zaščitne opreme ter rokavice in razkužila, ki bodo omogočili varno in brezskrbno delitev zaščite občanom,” so sporočili iz kabineta župana Aleša Bržana.

Način in ključ delitve je občina prepustila presoji vodstev krajevnih skupnosti. Ponekod so maske začeli deliti že danes, drugod bodo to storili še v tem tednu.

Sicer je občina od razglasitve izrednih razmer do danes skupaj nabavila oziroma dobila in razdelila 97.724 kosov zaščitne opreme in sredstev, od tega 38.450 zaščitnih obraznih mask, 58.224 zaščitnih rokavic, 243 zaščitnih oblek, 59 zaščitnih očal, 721 razkužil za roke in 27 razkužil za umivanje tal. Večji del opreme je namenila zdravstvenemu osebju in za zaščito delavcev, ki so zaradi narave svojega poklica bolj izpostavljeni tveganju za okužbo z novim koronavirusom, del pa je razdelila med društva, zavode in organizacije, izvajalce socialnovarstvenih programov v koprski občini, v katere so vključene ranljive skupine občank in občanov. Poleg tega je aktivirala tudi različne proizvajalce in dobavitelje pralnih mask ter društva, ki šivajo zaščitne obrazne maske.

“V zadnjem tednu se je ponovno sprostila dobava obraznih mask in druge zaščitne opreme, ki jih lahko občanke in občani kupijo v trgovinah, lekarnah in bencinskih servisih. Prav tako si lahko občanke in občani ustni in nosni predel zaščitijo s šali, rutami ali podobnimi oblikami zaščite, ki v celoti prekrijejo nos in usta,” še dodajajo v kabinetu župana.


Najbolj brano