Brez namakanja ne bo resnega kmetijstva

Ker napovedanega dežja v začetku tega tedna ni bilo, so posledice suše iz dneva v dan hujše. Na udaru je vse, od poljščin in zelenjave do travinja. Poznavalcem razmer v Vipavski dolini je zaradi ponavljajočih se posledic klimatskih sprememb, ki se stopnjujejo, jasno, da brez namakanja resnega kmetijstva ne bo.

V Vipavski dolini in drugje na Primorskem je vsak dan bolj čutiti posledice suše, saj že vsaj mesec 
dni ni deževalo. Foto: Nace Novak
V Vipavski dolini in drugje na Primorskem je vsak dan bolj čutiti posledice suše, saj že vsaj mesec dni ni deževalo. Foto: Nace Novak

PRIMORSKA > “Krme bo malo. Že lani je ni bilo veliko, tako da ni zaloge. Marsikatera kmetija mora krmo kupovati,” je povedala Marta Koruza z ajdovske izpostave novogoriškega kmetijsko-gozdarskega zavoda (KGZ). Živinorejci imajo zaradi koronavirusa tudi manjši promet, zato ostajajo živali na kmetijah, a jesti morajo. Na pašo ne morejo, ker ni še nič zraslo, saj že vsaj 30 dni ni deževalo. V rastni dobi vegetacije še ni bilo padavin.

“Vsi upamo, da se bodo s prvim dežjem razmere vsaj nekoliko uredile, če dežja še nekaj časa ne bo, si ne znam predstavljati, kaj bo,” še meni sogovornica in izpostavlja, da so posledice suše še toliko večje zaradi vetra, ki deluje kot fen in poskrbi za dodatno izsuševanje.

Marta Koruza

KGZ Nova Gorica

“Vsi upamo, da se bodo s prvim dežjem razmere vsaj nekoliko uredile, če dežja še nekaj časa ne bo, pa si ne znam predstavljati, kaj bo.”

Po pozebi, ki je pri marelicah in breskvah v nižjih legah Vipavske doline poskrbela za stoodstotno škodo, znajo biti posledice suše na splošno še hujše. Tudi pri sadnem drevju suša po pozebi ne vpliva dobro na razvoj. Najbolj pa je na udaru vrtnarstvo, pri katerem brez namakanja ni pričakovati pridelka.

Vpliv podnebnih sprememb se stopnjuje

“Resnega kmetijstva v zgornji Vipavski dolini brez namakanja v prihodnje, kot kaže, ne bo, glede na ponavljajoče se posledice podnebnih sprememb, ki se stopnjujejo,” je še pojasnila. Opozorila je še na to, da so tudi temperaturne razlike vse večje, kar na rastline in njihov razvoj ne vpliva dobro. Sicer pa je problematika suše aktualna povsod na Primorskem, saj tudi drugje že dolgo ni deževalo.

Da je projekt širitve namakalnega sistema Vipavske doline v pripravi, prva faza, od katere pričakujejo do jeseni odgovore na ključna vprašanja, pa že v teku, je potrdil Janez Furlan, vodja oddelka za gospodarstvo in razvojne zadeve na Občini Ajdovščina.

“Mislim, da bi do zaključka naslednje finančne perspektive za obdobje 2021-2027 morali imeti ta sistem,” je še povedal.

Sanacija Vogrščka se še ni začela

“Z vodo so se pokazale težave že pri pozebi, ko bi morali oroševati. Sistem imamo, a je pritisk vode prenizek, da bi lahko odprli več razpršilcev hkrati. Zdaj nasade jabolk namakam, a ni pritiska, zato lahko namakam le delno, ne pa vsega skupaj,” je povedal Tomaž Gregorič s Kmetije Smodin na Vogrskem.

Omenil je tudi, da že vrsto let ni bilo take suše in da bi bilo brez namakanja precej hudo. Od napovedane obnove zadrževalnika Vogršček, za kar je bila že januarja podpisana pogodba, si obeta, da bo pritisk vode končno tak, kot mora biti. Kdaj bo sanacija zadrževalnika stekla, še ni znano, saj gradbeno dovoljenje še ni pridobljeno.


Najbolj brano