Živi, mrtvi in tisti na morju

Tiste, ki se na kavču pred televizijskim ekranom smilijo sami sebi, ker ne morejo v pub na pivo, bi vkrcal za nekaj časa na tovorno ladjo, je bil oni dan piker eden od ladjarjev. Približno 1,2 milijona pomorščakov je v vsakem trenutku na tovornih ladjah po svetu. Izolacijo dobro poznajo, saj na ladji tako živijo ves čas. V “koronasvetu” pa so dodatno nasrkali. Marsikje se ne morejo izkrcati in vrniti domov, ko se jim iztečejo pogodbe, ker so zaprte meje in je ustavljen tudi velik del letalskega prometa. Zato pač delajo naprej s podaljšano pogodbo, kako dolgo še, pa ne vedo. Strokovnjaki za upravljanje s človeškimi viri bodo rekli, da to vodi v izčrpanost, da ni dobro za duševno zdravje in da povečuje tveganje za nesreče pri delu.

V še veliko bolj nezavidljivem položaju pa so tisti pomorci, ki bi se morali ali želeli vkrcati, pa se zaradi pandemije ne morejo. Ostajajo na kopnem in s tem povsem brez dohodkov.

V času pandemije prav ta “tretja človeška vrsta” skrbi, da se svet - beri svetovna trgovina - ne ustavi.

Približno 100.000 menjav posadk je treba opraviti vsak mesec na različnih koncih sveta. In te rotacije pomorščakov so v zadnjih štirih mesecih postale svetovni pomorski problem.

Slovenski pomorščaki so ob tem padli še v davčni vrtiljak. V resnih pomorskih državah so pomorci povsem oproščeni plačila dohodnine. Pri nas pa jim Furs dohodnino obračuna od polovice letnega dohodka, a pod pogojem, da so pluli več kot šest mesecev. Zdaj tega pogoja ne bodo dosegli, dohodkov bo manj, za nameček pa bodo polno obdavčeni. Vlado pozivajo, naj jim vsaj ta polletni pogoj umakne.

Ni jih veliko in niso glasni. Posebneži, če hočete, ali kot v svojem pravkar natisnjenem romanu Norci pomorci na staro modrost spomni nekdanji pomorščak, Izolan Goroslav Vukšić - Gogo: tri vrste ljudi so - živi, mrtvi in tisti na morju.

A pozor, v času pandemije prav ta “tretja človeška vrsta” skrbi, da se svet - beri svetovna trgovina - ne ustavi; da se oskrbovalna veriga ne pretrga, da pripotuje gorivo na bencinske črpalke, hrana v trgovine, medicinska oprema v bolnišnice ... Ja, ozrite se okoli sebe, 90 odstotkov stvari, ki jih zajame vaš pogled, je do vas prispelo po morju.

Pogosto spregledana pomorska druščina, ki zdaj drži svet pokonci, si zasluži spoštovanje in dostojanstvo. Na “hvala, ker ste” jumbo plakate SDS jih ni treba postavljati. V drugi vladni protikorona paket pa le.


Preberite še


Najbolj brano