Z zaščitno opremo bodo zaslužili tudi Primorci

Potem ko je Zavod za blagovne rezerve zaradi transparentnosti javno objavil seznam vseh oddanih naročil za dobavo zaščitne opreme, smo preverili, ali so med njimi tudi primorska. Velik posel se obeta komenskemu podjetju Biovis. Med dobavitelji je tudi podjetje Omnia drink iz Šempetra pri Gorici, Fructal pa je zavodu doniral 20.000 litrov etilnega alkohola.

Zavod za blagovne rezerve je naročil dobavo  mask tudi dvema 
primorskima podjetjema. Foto: Nebojsa Tejic/STA
Zavod za blagovne rezerve je naročil dobavo mask tudi dvema primorskima podjetjema. Foto: Nebojsa Tejic/STA

PRIMORSKA > Zavod za blagovne rezerve je podjetju Biovis 17. marca oddal naročilo o dobavi 300.000 mask KN 95 po ceni 3,9 evra za masko, kar skupno znese 1,17 milijona evrov (brez ddv). Rok dobave je jutri. Ali jim bo uspelo naročilo realizirati v roku, nam v komenskem podjetju niso odgovorili. Prav tako nismo izvedeli, ali imajo izkušnje pri uvozu medicinskih pripomočkov niti na kakšen način bodo zagotovili financiranje. “Detajli v pogodbi so poslovna skrivnost. Tako na žalost ne morem dati informacij,” nam je skopo odgovoril direktor Dalibor Kosmina. Podjetje, ki je v lasti Daliborja, Boruta in Herte Kosmina, se ukvarja s prodajo prehranskih dopolnil.

Podjetje s 13 zaposlenimi, ki je v zadnjih letih beležilo rast prihodkov, je po zadnjih javno dostopnih podatkih leta 2018 ustvarilo 2,6 milijona evrov prihodkov in 118.000 evrov čistega dobička. Podjetna brata Kosmina sta sicer tudi ustanovitelja podjetij Compstar in Kosmina; slednje ima tudi lastniški delež v podjetju Topstream, ki oddaja narodno-zabavno TV Golica.

Obeta se tudi preiskava

Vseh 55 naročil za dobavo zaščitne opreme, ki jih je doslej oddal zavod za blagovne rezerve, je težkih 181 milijonov evrov (brez ddv). Večina jih je še v teku, sedem pa jih je država razdrla, ker oprema ni prispela v roku. Največji posel, v višini 30,99 milijonov, predstavlja naročilo podjetju Public Digital Infrastructure Joca Pečečnika, ki je s Kitajske že dobavilo več pošiljk zaščitne opreme. Več naročil je zavod, kot je znano, oddal tudi družbi Acron, ki pa so se zaradi ugotovitve morebitnih sumov kršitve zakona o integriteti znašla pod drobnogledom komisije za preprečevanje korupcije. V podjetju je namreč zaposlena mati obrambnega ministra Mateja Tonina, ki pa je očitke o nepravilnostih zavrnil. KPK je določena korupcijska tveganja že zaznala tudi pri poslu z izginulimi tremi milijonih zaščitnih mask, ki jih je Slovenija naročila pri podjetju Labena. KPK je računskemu sodišču zato že predlagala, naj po zaključku izrednih razmer izvede revizijo poslovanja zavoda za blagovne rezerve. Ker na nabavo zaščitne opreme, pri kateri kot posredniki služijo različna domača podjetja, letijo številni očitki, je k ustanovitvi parlamentarne preiskovalne komisije že pozvala tudi opozicija.

Brez kontaktov in pojasnil

Odgovorov pa nismo dobili niti od podjetja Omnia drink iz Šempetra pri Gorici, ki sicer svojih kontaktov (ne telefona ne elektronskega naslova) nima javno objavljenih. Lastnica in direktorica podjetje je Eliza Petrovčič, sicer pa podjetje nima nobenega zaposlenega. Podjetje, ki je registrirano za nespecializirano trgovino na debelo, je imelo leta 2018 za komaj slabih 1.700 evrov prihodkov in dobrih 7.000 evrov izgube. Njegov kapital znaša 1100 evrov. Kljub temu mu je zavod oddal naročilo za 48.000 evrov vreden posel za nabavo 80.000 kirurških mask po ceni 0,6 evra za masko do konca aprila.

Zavod za blagovne rezerve je skoraj 50.000 evrov vredno naročilo za dobavo mask oddal tudi podjetju z manj kot 2000 evri prihodkov, ki ima nabiralnik in najet poslovni prostor na naslovu Polje 16 v Šempetru pri Gorici. Foto: Alenka Tratnik

1,17

milijona evrov je vredno naročilo podjetju Biovis za dobavo 300.000 mask

Na kakšni podlagi so ocenili, da je podjetje sposobno dobave in zanesljivo, smo vprašali tudi na ministrstvo za gospodarstvo, vendar odgovorov še nismo dobili.

Zavod za blagovne rezerve je na seznam partnerjev uvrstil tudi ajdovski Fructal, in sicer pod skupno naročilo s podjetjem Kimi za dobavo 40.000 razkužil za roke Dezikim v vrednosti 156.000 evrov.

V Fructalu so nam pojasnili, da so zavodu dejansko donirali 20.000 litrov etilnega alkohola za pripravo razkužilnih sredstev, ki ga je zavod prevzel 6. aprila, drugih pogodb pa niso sklepali. V Fructalu namreč za pripravo nekaterih izdelkov uporabljajo tudi etilni alkohol, zaradi velikega pomanjkanja zaščitnih sredstev pa so se odločili, da določeno količino državi donirajo. 3000 litrov so donirali tudi ajdovskemu zdravstvenemu domu in štabu civilne zaščite.


Najbolj brano