Knjige jim prinesejo kar na dom

Goriška knjižnica Franceta Bevka je že mesec dni zaprta, kar ne pomeni, da tam ne delajo. Delavnice in ostale dogodke so preselili na splet, že nekaj dni pa članom v šestih goriških občinah dostavljajo na dom gradivo, ki ga ti potrebujejo za učenje in študij, upokojencem pa tudi knjige za branje v prostem času.

Knjižnica je zaprta, a starejšim knjige in mladini učno gradivo 
prinesejo tudi na dom.  Foto: Mitja Marussig
Knjižnica je zaprta, a starejšim knjige in mladini učno gradivo prinesejo tudi na dom.  Foto: Mitja Marussig

NOVA GORICA > Goriška knjižnica, ki je zaprta od 13. marca, je v času interventnih ukrepov večino dejavnosti preselila na splet. Dogodke, ki jih ne morejo organizirati v knjižnici, objavljajo na svoji spletni strani in Facebook profilu, od Zelenih ponedeljkov ali Otroških torkov do vseh vrst ustvarjalnih delavnic. Kot pojasnjujejo, se je izredno povečala uporaba virtualne knjižnice, ki pa ne zagotavlja vsega gradiva. Prikrajšani so predvsem mladi, ki ne morejo do študijskega gradiva, in starejši.

Mladini učno gradivo, starejšim vse knjige

Zato so se odločili, da jim bodo knjige in študijsko gradivo na območju šestih goriških občin prinesli na dom. “Študentje, dijaki in učenci potrebujejo več gradiva, kot ga lahko najdejo na spletu. Starejši občani pa imajo več prostega časa, mnogi so osamljeni in jim knjige veliko pomenijo, tudi niso vsi vešči sodobne tehnologije. Obenem so starejši naši zelo redni uporabniki,” pojasnjuje direktorica Irena Škvarč. Medtem ko je mladim na voljo študijsko gradivo, lahko starejši naročijo katerokoli, tudi knjige za branje v prostem času. Za možnost dostave vsem članom se niso odločili, saj bi bil prevelik naval in gradiva ne bi zmogli dostaviti, dodaja.

Irena Škvarč

direktorica Goriške knjižnice Franceta Bevka

“Posebno smo obogatili zbirko e-knjig, ki jih imamo že približno 2200. Izposoja se je povečala za pet- do šestkrat. Porasel je tudi obisk vseh podatkovnih zbirk.”

Naročila sprejemajo na e-naslov izposoja@gkfb.si ali po telefonu (05 33 09 100) vsak delavnik med 8. in 14. uro. Vsak član lahko naroči do pet knjig enkrat na mesec. “Knjige pripravimo in jih pripeljemo na dom. Član mora navesti svoje podatke, tudi telefonsko številko. Ko prinesemo gradivo, ga pokličemo in gradivo prevzame pred vrati, da ni neposrednega stika,” pove Irena Škvarč. In doda, da se držijo vseh ukrepov, ki jih zapoveduje zdravstvena stroke. V prvih dneh so na domovih s knjigami oskrbeli po približno 30 članov na dan. Kot velja za vse ostale, tudi knjige, ki jih prinesejo na dom, člani ne vračajo. “Zamudnine ne bodo tekle še kar nekaj časa po tem, ko bo knjižnica spet odprta,” potrdi. To pa zato, da ne bi v nekaj dneh bil prevelik naval članov, ki bi knjige množično vračali. Članom po novem omogočajo tudi naročanje člankov za študijske potrebe, ki jih digitalizirajo in pošljejo na elektronski naslov naročnika, in sicer največ pet člankov naenkrat, enkrat na mesec. Ta storitev je plačljiva.

Ogromen porast izposoje e-knjig

Tik preden so morali zapreti zaradi epidemije, so omogočili spletni vpis. Članarino je mogoče plačati ob prvem obisku knjižnice. V času, ko je ta zaprta, lahko tudi novi člani do portala Biblos, ki ponuja e-knjige, storitev Pressreader z množico svetovnih časopisov in revij in do vseh spletnih zbirk dostopajo brezplačno. “Virtualno knjižnico zelo spodbujamo, posebno smo obogatili zbirko e-knjig, ki jih imamo že približno 2200. Izposoja se je povečala za pet- do šestkrat. Porasel je tudi obisk vseh podatkovnih zbirk,” je zadovoljna direktorica. Obogatili so tudi vse portale, ki jih (so)ustvarjajo.

Obenem se bodo prihodnji teden začeli pripravljati na popolno inventuro, v okviru katere bodo popisali 540.000 enot gradiva.


Najbolj brano