V ponedeljek morda prva manjša odprava omejitev

Prvi manjši paket sproščanja omejitev zaradi epidemije bolezni covid-19 je pričakovati v ponedeljek, obeta vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović. Ali in kako se bodo zrahljali ukrepi, bo odvisno od trenda okužb v teh po prazničnih dneh.

Kolesarjenje je med  športi na prostem, ki bi lahko prišli v prvi 
paket sproščanja omejitev. Foto: Uroš Rojc
Kolesarjenje je med športi na prostem, ki bi lahko prišli v prvi paket sproščanja omejitev. Foto: Uroš Rojc

LJUBLJANA > Število na novo potrjenih okužb med prazniki je bilo nizko, v nedeljo sedem, v ponedeljek osem, a morda je šlo le za zatišje, saj med prazniki ljudje niso obiskali zdravnika, če to res ni bilo nujno. Tudi testiranj je bilo med prazniki manj. Medtem ko infektologi običajno opravijo približno 1200 testov na dan (na veliki petek so vzelo 1232 brisov), je bilo med velikonočnimi prazniki tri dni zapored to število več kot prepolovljeno. Na velikonočni ponedeljek so vzeli 541 brisov.

Vlada o rahljanju ukrepov v četrtek

Vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović pravi, da zaradi tega v stroki še niso povsem prepričani, da se širjenje okužbe res umirja. “Ugašanje epidemije mora biti prepričljivo in mora trajati vsaj nekaj dni,” je izpostavila enega od pogojev za rahljanje omejitvenih ukrepov.

Bojana Beović

vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje

“Ugašanje epidemije mora biti prepričljivo in mora trajati vsaj nekaj dni.”

Pričakovanja, da bodo že ta teden spet začele delovati nekatere storitve, kot so vulkanizerji, avtomehaniki, avtopralnice, trgovine z gradbenim materialom in podobno, se zaradi tega še ne bodo uresničila. Beovićeva pričakuje, da bo prvi manjši paket sproščanja šele v ponedeljek. Po njenih besedah bi lahko najprej začele delovati dejavnosti, ki potekajo na prostem oziroma je pri njih možno zagotoviti čim manj stika med ljudmi.

Vladni govorec Jelko Kacin odločanje vlade o sprostitvi nekaterih ukrepov napoveduje za četrtek. Vse bo odvisno od podatkov o na novo okuženih v teh dneh. Če bo vlada sprejela sprostitve ukrepov, bosta morala biti ta odločitev in začetek veljavnosti objavljeni v uradnem listu. Dokler tega ni, vse omejitve ostajajo v veljavi.

Jelko Kacin, vladni govorec

“Razmišljamo, da bi v kratkem morda le pričakovali vsaj delno sprostitev gibanja na drugo občino, zlasti v primeru državljanov, ki imajo svoje vikende.”

Prehajanje občinskih meja za vikendaše

Razmisleki o odpiranju nekaterih storitev, trgovin in odpravljanju omejitev pri gibanju so večplastni. Pri širšem odpiranju trgovin je treba, denimo, pričakovati tudi pritisk na meje, če tovrstne trgovine v Italiji ne bi bile še odprte, je opozoril Kacin. “Vse to vključujemo v naše razmišljanje, ko tehtamo, kaj in kdaj bi lahko sprostili.”

Vlada načrtuje tudi postopno zmanjševanje omejitev gibanja. “Razmišljamo, da bi v kratkem morda le pričakovali vsaj delno sprostitev gibanja na drugo občino, zlasti v primeru državljanov, ki imajo svoje vikende,” je povedal. V tem primeru bi se morali tisti, ki prehajajo meje občin, zavedati, da ne smejo dodatno obremenjevati trgovin, lekarn in druge infrastrukture, ki je namenjena prebivalstvo občine, ki ni njihova matična.

V Sloveniji je bilo do včeraj 1220 potrjenih okužb, Bojana Beović ocenjuje, da je sicer v državi okuženih med 3000 in 4000 ljudi.

Vladni govorec je razkril tudi razmisleke o začetku opravljanja nekaterih športnih dejavnosti, zlasti to velja za športe na prostem, kjer je možno ohranjati varno razdaljo. “Že v ponedeljek sem navedel, da bi bil lahko to tenis, dodajam lahko badminton, golf, kolesarjenje ...,” je nanizal. V kratkem pa po njegovih besedah ni mogoče pričakovati velikih javnih prireditev, športnih in preostalih.

Vse navedeno še niso napovedi, kaj se bo zgodilo v prihodnjih dneh. Gre le za to, da bi ljudje vedeli, kakšni so razmisleki na vladi, je poudaril vladni govorec.

Beovićeva pa je med premisleki svetovalne skupine izpostavila tudi naklonjenost mobilni aplikaciji za obveščanje posameznikov o tem, ali so bili v stiku z okuženo osebo. Gre za aplikacijo, ki jo po njenih besedah ponuja svetovna zdravstvena organizacija (WHO) in ki izpolnjuje vse zahteve iz direktive o varovanju osebnih podatkov. Njen namen je posameznika obvestiti, da je bil v zadnjem času v stiku z okuženo osebo, pri tem pa aplikacija ne bi razkrila, kdo je ta okužena oseba.

V Sloveniji je bilo do včeraj 1220 potrjenih okužb, Beovićeva pa v grobem ocenjuje, da je pri nas okuženih med 3000 in 4000 ljudi.


Najbolj brano