Maske naše vsakdanje

Sprehod ob morju in po gozdu, vzpon na hrib v domači občini, piknik ali praznično kosilo v družinskem krogu ... Tako je večina preživela velikonočne praznike, ki so bili letos zaradi pandemije in z njo povezanih omejitev nedvomno drugačni. In če ste med prazniki brskali po spletu ali vzeli v roke kak katalog počitnic, ste bržkone zapravljali čas, vsaj kar zadeva ponudbo na tujem.

Kajti tudi za podaljšani praznični konec tedna konec aprila, za prvomajske praznike in morebitno mostičenje ob dnevu državnosti konec junija bomo verjetno ostali v domovini. In niti na počitnice na tujem skoraj zagotovo ne moremo računati, svari zdravniška stroka.

Najbolj pomembni kosi opreme za dopust bodo v vsakem primeru maske in razkužila.

Letošnji dopust bo gotovo drugačen, saj bodo ponudniki morali zagotoviti varno bivanje, varne obroke, varno plažo - karkoli že to pomeni. V Italiji so na primer že sklenili, da bodo na plažah zaradi varnostne razdalje prepolovili število senčnikov.

Turistični delavci komaj čakajo, da bodo lahko odprli hotele, ujeti želijo vsaj glavno sezono. Seveda to ni odvisno od njih, ampak od tega, kako uspešni bomo v boju s pandemijo. Tudi besede predsednice Evropske komisije, češ naj ljudje počakajo z rezervacijo poletnih počitnic, narekujejo previdnost.

Medtem ko se nam misli vrtijo okoli dopusta, koronakriza spreminja turistični sektor, in to do samih temeljev. Virus je v zadnjih tednih zaprl meje, prizemljil letala, zaprl vrata večine turističnih ponudnikov ter tako malone povsem ustavil turistične tokove. Turizem, tudi slovenski, se bo moral sprijazniti z velikim padcem prihodkov in s preobrazbo.

Zdaj ko se še potimo pod maskami in se veselimo ocen, da se epidemija pri nas umirja, se moramo zavedati, da je še zdaleč ni konec. Z virusom se moramo naučiti sobivati, z nami bo (lahko) v službi, v trgovini ... Skratka, postal je naš sopotnik, naj to hočemo ali ne. To bo terjalo spremembe v našem ravnanju in življenju, niti dopust ni nobena izjema. Torej, adijo križarjenja, leti na oddaljene destinacije, daljša in last minute potovanja na druge celine, morda celo kampiranje na Hrvaškem.

In dobrodošli (spet) doma. Najbolj pomembni kosi opreme za dopust bodo v vsakem primeru maske in razkužila. Turizem 2.0? Ja no, turizem z dva metra socialne razdalje.


Preberite še


Najbolj brano