Popovič brez imunitete

Državni svetniki niso ugodili želji svojega kolega Borisa Popoviča in mu v zasebnem kazenskem pregonu, ki ga je proti njemu sprožil Vejsil Hot, niso priznali imunitete. Popovič je sicer želel, da bi predsednik sveta Alojz Kovšca razveljavil sklep in da bi o njem odločali na pravi seji, ne na dopisni, vendar Kovšca sklepa ni razveljavil.

Boris Popovič Foto: Tomaž Primožič/FPA
Boris Popovič Foto: Tomaž Primožič/FPA

LJUBLJANA > “Praviloma se šteje, da je priznanje imunitete lahko nujno potrebno za opravljanje funkcije državnega svetnika v primeru, ko namerava pristojni državni organ svetnika pripreti ali ko ga je že priprl, ne pa tudi v primeru, ko namerava proti njemu začeti kazenski postopek ali ko ga je že začel,” se glasi ugotovitev mandatno-imunitetne komisije državnega sveta, na podlagi katere je svet nato na dopisni seji izdal sklep.

V njem so svetniki sklenili, da se članu državnega sveta Borisu Popoviču v zvezi z zahtevo za dovoljenje glede nadaljevanja kazenskega postopka na okrožnem sodišču v Ljubljani, imunitete ne prizna. Postopek se tako lahko nadaljuje.

Šest let star spor

Kakor izhaja iz zapisnikov o delu državnega sveta, naj bi Popovič nato prek interesne skupine želel doseči, da predsednik državnega sveta Alojz Kovšca zadrži ali razveljavi sprejeti sklep. V skupini so namreč ocenili, da glasovanje o njegovi imuniteti ne bi smelo potekati na izredni dopisni seji, ampak na redni. Tam bi, so menili nekateri državni svetniki, Popovič lahko obrazložil željo po imuniteti. Kovšca njihovemu predlogu ni ustregel in sklepa ni razveljavil.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se bo tako lahko nadaljevalo sojenje v zasebni kazenski tožbi portoroškega podjetnika Vejsila Hota proti Popoviču. Vzrok za tožbo so bili dogodki na velikem predvolilnem soočenju v Portorožu septembra 2014, po katerem je Popovič Hotu očital, da ga je napadel in ga obtožil, da je član podzemlja ter da mu pripisujejo krivdo za dva neraziskana umora. Hot trdi, da je imel zaradi teh izjav veliko težav.

Bo primer zastaral?

Prvi spopad na sodišču je v Kopru dobil Hot, kjer je okrožno sodišče v zasebni odškodninski tožbi razsodilo v Hotovo korist. Po sodbi, ki jo je potrdilo tudi koprsko višje sodišče, se mora Popovič Hotu opravičiti za izrečene besede, mu plačati vse stroške postopka in nakazati 10.000 evrov odškodnine z obrestmi vred. “Odškodnina še ni bila poravnana v celoti,” nam je pred časom potrdila Hotova odvetnica Tjaša Čarman iz odvetniške družbe Čarman in Resman. “Počasi, zelo počasi se steka z njegovega računa.”

Ljubljansko okrožno sodišče se bo takoj po koncu ukrepov za zajezitev epidemije primera lotilo prednostno, saj bo primer konec letošnjega septembra zastaral. Sodišče v Ljubljani je že zaslišalo Hota, na zadnji obravnavi bi moralo tudi Popoviča, vendar je njegov odvetnik Branko Gvozdić takrat presenetil z izjavo, da se bo Popovič skliceval na imuniteto.


Najbolj brano