Občinska streha ne bo več puščala

Uapešno in nekaj dni pred rokom so delavci podjetja GITRI dokončali obnovo občinske strehe. Danes bodo odstranili še žerjav, zato bo parkirišče od šeste zjutraj do šeste zvečer zaprto.

Po skoraj 70-ih letih je streha dočakala prvo temeljito obnovo
Po skoraj 70-ih letih je streha dočakala prvo temeljito obnovo 

NOVA GORICA > Delavci so v času obnove zamenjali kritino na glavnem in pomožnem objektu skladno s kulturno varstvenim režimom. Prihodnji teden bodo še čistili in pospravljali delovišče.

Še posebej zahtevno, pojasnjujejo na občini, je bilo dela opraviti tako, da niso bili ogroženi arhivi na podstrešju stavbe: “Ob tem naj dodamo, da so delavci podjetja dela izvajali v času izrednih razmer zaradi epidemije koronavirusa, pri čemer so dosledno upoštevali samozaščitno ravnanje in strokovna priporočila zdravstvene stroke.”

450.000

evrov je stala obnova strehe

Direktor družbe GITRI Darko Markovič poudarja, da jim je bila obnova strehe arhitekturnega spomenika zelo pomembna: “Zadovoljen in počaščen sem, da smo lahko prav v podjetju, ki ga vodim, izpeljali obnovo strehe novogoriške občinske stavbe. Izpostavil bi odlično sodelovanje tako z mestno občino, strokovnimi sodelavci kot z vsemi podizvajalci, ki je pripomoglo k temu, da smo dela končali pred rokom. Še prej bi jih, če nam ne bi nekoliko ponagajala burja.”

Občinska stavba sodi med pomembne arhitekturne spomenike povojnega modernizma. Po načrtih arhitekta Vinka Glanza so jo začeli graditi leta 1949, dokončana pa je bila leta 1953. Obnova je bila nujna, saj je streha puščala že na več mestih. Gre za prvo obnovo strehe od izgradnje občinske stavbe. V načrtu je, da naj bi se v naslednji fazi lotili obnove fasade, vključno z menjavo starih in dotrajanih oken.


Najbolj brano