Naj dovolj ne postane preveč

Tudi v epidemiji imajo ljudje smisel za humor. Zato so ob novici, da bodo morali starejši od 65 let na vratih trgovine pokazati osebni dokument, hitro začeli 'padati štosi'. “Kaj pa če bi naredili nakupovanje za ženske posebej in moške posebej?” “A ne bi bilo prav, da bi pred nakupom mesa od upokojencev zahtevali potrdilo, da imajo zobe?” “Kaj, a ginekološke preglede bodo tudi delali?”

Seveda epidemija koronavirusa ni šala. Daleč od tega. In prav imajo tisti, ki nas svarijo pred tem, da bi se prehitro sprostili. Statistika nam je naklonjena, vreme je lepo, prazniki so pred vrati, ampak varljivi občutek udobne brezskrbnosti zelo hitro postane bumerang, zaradi katerega nas bo močno bolela glava. Torej, seveda, vsekakor: zdržati, stisniti zobe, še malo potrpeti, da bomo lahko uživali v maju in v poletju.

Kriza ne more biti izgovor za to, da oblast v človekovo dostojanstvo in svoboščine posega bolj kot je nujno potrebno.

Ampak, kot pravi stara modrost: če je struna na kitari preveč sproščena, ne zaigra, če je preveč napeta, pa poči. Osebne izkaznice pred trgovinami in pregrade na občinskih mejah nas porivajo proti temu, da bi počili.

Kriza, pa naj bo še tako huda, ne more biti izgovor za to, da oblast v človekovo dostojanstvo in svoboščine posega bolj kot je nujno potrebno. In ne, to ni kritika vlade Janeza Janše, temveč le razmislek o tem, koliko prenesemo. In koliko smemo in si smemo dovoliti. Dilema namreč še zdaleč ni le slovenska, ampak je evropska in globalna.

V zadnjih desetletjih smo marsikaj sprejeli za samoumevno. To, da svobodno hodimo po ulicah, da se z avtomobilom peljemo, kamor hočemo, da imamo, vsaj načeloma, pravico do zasebne komunikacije, da smo enakopravni pred zakonom, da nas oblast varuje pred diskriminacijo in šikaniranjem so le nekatere od prednosti življenja v Evropi 21. stoletja. So deli sveta, kjer je vse našteto le oddaljeni sen. In tudi zaradi tega smo dolžni naše svoboščine ceniti, negovati, ohranjati in jih braniti.

Delo za varnost in zdravje sta te dni kolektivna dolžnost, skupni napor. Ampak zavedajmo se, da imajo krizni ukrepi tudi post krizne posledice. Naša državljanska odgovornost je zato tudi, da resno pomislimo in trezno pretehtamo, preden pokažemo osebni dokument. Tako kot je odgovornost oblasti, da z državljani dela spoštljivo in ne kot z neubogljivimi otroki.


Preberite še


Najbolj brano