Maske je šivala tudi kraljica terana

Ta teden Občina Sežana po pošti pošilja po eno zaščitno masko v vsako gospodinjstvo, približno 5000 jih je. Enako sta že storili hrpeljsko-kozinska in komenska občina, v divaški pa so jih razdelili člani krajevnih skupnosti. Večino mask so zašile prostovoljke.

Med prvimi, ki jih je sežanska občina  skupaj s CZ oskrbela z 
maskami, so bili poleg zaposlenih v bolnišnici, ZD in domu 
upokojencev tudi komunalni delavci.  Foto: CZ Sežana
Med prvimi, ki jih je sežanska občina skupaj s CZ oskrbela z maskami, so bili poleg zaposlenih v bolnišnici, ZD in domu upokojencev tudi komunalni delavci.  Foto: CZ Sežana

KRAS, BRKINI > “Ta teden bomo vsem gospodinjstvom v občini, več kot 5000 jih je, po pošti poslali po eno zaščitno masko. Naše prostovoljke, ki jih ni bilo treba niti pozvati, saj so se takoj po razglasitvi epidemije same ponudile, jih že tri tedne pridno šivajo,” poudarja sežanski župan David Škabar.

Prve maske ustanovam in komunalcem

Škabar izpostavlja, da je na sežanskem območju potreba po maskah večja, vendar ne le zaradi večjega števila prebivalstva, temveč predvsem zaradi številnih ustanov - doma upokojencev, bolnišnice, zdravstvenega doma in Doma na Krasu, v katerih so zaposleni najbolj izpostavljeni stikom. Ravno tem ustanovam so konec marca namenili prvih 500 mask, kakor tudi zaposlenim v komunalnem podjetju, ki skrbijo za odvoz odpadkov.

2891

mask so sežanske prostovoljke zašile zadnji teden

Več kot 30 šiviljam prostovoljkam (ostalih prostovoljcev, ki skrbijo za oskrbo občanov, je v občini okoli 100) so se pridružila tudi nekatera podjetja, kot sta Ruj Ar in DLuks, pa vzgojiteljice vrtca, družina kraljice terana Nuše Živec (maske so Živčevi zašili iz poročnih rjuh), pa predsednica KS Dutovlje Neva Filipčič, ki je s 40 maskami najprej oskrbela sosede, uslužbence v vasi, člane KS .... Iz sežanske civilne zaščite (CZ) povedo, da so jih samo ta teden prostovoljke zašile in dostavile 2891, prejšnje tedne pa najmanj 2000.

“Vse maske bodo v Vrtcu Sežana oprali, zlikali in zapakirali, že jutri pa bomo z njimi po prioritetnem seznamu oskrbeli ustanove, službe in posameznike, ki morajo tudi v teh razmerah hoditi v službo in so pri svojem delu še posebej izpostavljeni,” so še povedali v sežanski CZ.

Maske tudi za postojnske in pivške občane

Prostovoljci so v sredo začeli raznašat maske, ki so jih zašile šivilje, tudi po vseh gospodinjstvih v postojnski občini. Vsako bo dobilo po eno, skupno bodo razdelili 6551 mask. Že prejšnji teden pa so pralne maske razdelili po prednostnem seznamu različnim ustanovam in podjetjem. Z maskami bodo do konca tedna preskrbljeni tudi vsi občani pivške občine, ki je kot ena prvih pri nas s pomočjo prostovoljk zagnala šivanje mask. Prve maske so predali zdravstvenim, socialnim in humanitarnim organizacijam. V teh dneh dostavljajo maske iz blaga vaškim skupnostim.VRŽ

V treh dneh sešili 1600 mask

Tudi v komenski občini so že prejšnji teden razdelili med občane pralne maske. Dobilo jih je vsako gospodinjstvo, skupaj z navodili za uporabo. V komenski CZ in na občini so ponosni na veliko število prostovoljk, ki se je odzvalo na pobudo. V treh dneh so jih sešile kar 1600.

Približno toliko so jih razdelili v divaški občini, tu so jih krajani lahko sami dvignili na občini, po okoliških krajih pa so jih razdeljevali člani krajevnih skupnosti.

Hrpeljsko-kozinska občina in Civilna zaščita sta v skoraj 1800 gospodinjstev maske že v začetku tedna poslali po pošti. Občani so dobili različne maske; nekaj je kirurških, ki so jih kupili z denarjem iz občinske rezerve, več kot 400 pa je pralnih, ki so jih sešili prostovoljci. V torek so člani štaba CZ maske razdelili tudi zaposlenim v trgovinah, na bencinskih servisih in v pekarnah. LKF, PEM, HR


Najbolj brano