Bodo nekdanjo upravnico kotlovnice rešila sorodstva?

Ker je predsednica senata višjega sodišča sorodnica lastnice stanovanja na Markovcu, je včeraj zjutraj senat prekinil sejo in jo preložil za dva tedna. Franci Matoz, novi odvetnik nekdanje obsojene upravnice kotlovnice Nataše Fabris, je višjim sodnikom povedal, da naj bi bila sorodnica lastnika stanovanja tudi sodnica, ki jo je pred letom dni obsodila. Če je to res, lahko sodba pade.

Nataša Fabris se je zaradi obsodbe pritožila na  višje sodišče. Foto: Danijel Cek
Nataša Fabris se je zaradi obsodbe pritožila na višje sodišče. Foto: Danijel Cek

KOPER > Dobrih 14 mesecev po obsodbi nekdanje upravnice kotlovnice na koprskem Markovcu Nataše Fabris, bi se morala včeraj zjutraj začeti seja na višjem sodišču v Kopru. Obtožena se je namreč na sodbo še z nekdanjima odvetnikoma s Koroške pritožila, včeraj pa je na višje sodišče prišla s Francijem Matozom.

Koroška odvetnika sta ob lanski obsodbi trdila, da je senat pod vodstvom sodnice Orjane Trunkl izhajal iz zgrešene predpostavke in da je dobiček družbe Za gradom, ki je upravljala s kotlovnico, pripadal upravnici in ne plačnikom ogrevanja. Matoz pa je včeraj prišel na višje sodišče z drugačno taktiko.

Pozvali bodo sodnico

Najprej je višje sodnike vprašal, če je kdo izmed njih lastnik ali v sorodstvu z lastnikom stanovanja, ki se je v letih 2011-2014 ogrevalo iz omenjene kotlovnice. Dva sodnika sta odgovorila, da nista, predsednica senata Mara Bristow pa je dejala, da je lastnica stanovanja njena sorodnica. Zaradi tega je Matoz predlagal njeno izločitev in ker mora o tem odločiti predsednica višjega sodišča, so sejo preložili za dva tedna.

Matoz je ob tem poudaril, da je okrožno sodišče njegovo stranko obtožilo zaradi oškodovanja plačnikov ogrevanja, ki so tudi solastniki kotlovnice, in ji zato po zakonu ne more soditi nihče, ki je v sorodstvu z njimi. Ob tem je dodal, da naj bi bila sorodnica lastnika takega stanovanja tudi sodnica Trunkl. Višjim sodnikom je zato predlagal, naj sodnico pozovejo k razjasnitvi te okoliščine. Če se bo Matozova ugotovitev izkazala za resnično, bi lahko sodbo okrožnega sodišča razveljavili.

41 mesecev zapora

Nekdanjo upravnico kotlovnice na Markovcu je koprsko okrožno sodišče po slabem letu dni sojenja konec lanskega januarja obsodilo zaradi zlorabe položaja in ponarejanja poslovnih listin. Senat ji je za obe dejanji prisodil tri leta in pet mesecev zaporne kazni, odločil pa je tudi, da mora plačati 24.000 evrov kazni in plačnikom ogrevanja vrniti skoraj 650.000 evrov.

Kot je ugotovil senat, si je Fabrisova nezakonito štirikrat izplačala plačilo za delo, ki bi ga tako ali tako morala opraviti, neupravičeno kupila skoraj 20.000 evrov vreden avto BMW in ga nato prepisala nase, plačala turistično potovanje, sodno takso za zasebno tožbo, nekaj kazni za prometne prekrške, visoke stroške fotokopiranja, nato pa za 35.000 evrov preplačala odobrene stroške za upravljanje. Ob koncu njenega mandata, ko je kurilni odbor že izbral drugega upravnika, si je še neupravičeno izplačala skoraj 405.000 evrov domnevnega dobička družbe.

Ji bodo sodili znova?

Z vsemi dejanji je plačnike ogrevanja oškodovala za 647.719 evrov. Sodnica je ob razglasitvi sodbe dejala, da je maja 2014 izdala tudi obračun za novega upravnika, po katerem mu je predala 374.000 evrov, čeprav je vedela, da bi mu morala predati najmanj 647.719 evrov.

Če bi sodba obveljala, bi morala obtožena kazen in vračilo nakazati v treh mesecih, zaradi česar je sodišče jeseni 2015 zaplombiralo njeno premoženje. To ostaja zavarovano še danes.


Najbolj brano