Navdušil je na svetovnem odru

21-letni violinist Aleš Lavrenčič iz Doberdoba je pred dnevi izvedel, da je na mednarodnem tekmovanju v New Yorku osvojil žirijo in se kot edini evropski glasbenik uvrstil v ožji izbor absolutnih zmagovalcev. Še pred izbruhom pandemije, sredi februarja, je nastopil na finalnem tekmovanju v sloviti dvorani Carnegie Hall.

Violinist Aleš Lavrenčič je nastopil v eni najuglednejših  koncertnih 
dvoran na svetu, newyorški Carnegie Hall, kjer ga je  spremljal 
izvrsten filipinski pianist Carlos Avila.
Violinist Aleš Lavrenčič je nastopil v eni najuglednejših koncertnih dvoran na svetu, newyorški Carnegie Hall, kjer ga je spremljal izvrsten filipinski pianist Carlos Avila.  

DOBERDOB, NEW YORK > Aleš Lavrenčič, ki izhaja iz znane glasbene družine, je že kot eden najuspešnejših gojencev Slovenskega centra za glasbeno vzgojo Emil Komel Gorica prejemal številne najvišje nagrade na tekmovanjih.

Zaigral je na videu

Šolanje je nadaljeval na Konservatoriju Jacopo Tomadini v Vidmu, ki ga je uspešno tudi zaključil. Julija lani so ga sprejeli na Visoko šolo za glasbo in gledališče v Münchnu, kjer naj bi prav v čem času začel obiskovati lekcije koncertnega mojstra bavarske opere Markusa Wolfa. Neprijetno obdobje epidemije koronavirusa je tudi mlademu violinistu prekrižalo načrte, a je hkrati prav v tem času prejel iz New Yorka razveseljivo novico, da je eden od desetih najboljših, ki so se potegovali za mednarodno tekmovanju Crescendo.

Rubrika miruje, glasba še zveni

Rubrika Primorski glasbeni talenti, ki jo pripravljamo v sodelovanju z Radiem Koper, trenutno miruje, saj obetavni mladi primorski glasbeniki v sedanjih izrednih razmerah ne morejo nastopati. Vseeno pa bodo drevi ob 20. uri v radijski oddaji Glasbeni abonma predvajali posnetek z Alešem Lavrenčičem, dopolnili pa ga bodo z odlomki oddaje iz leta 2013, ko je bil doberdobski violinist še gojenec Slovenskega centra za glasbeno vzgojo Emil Komel Gorica.

Tekmovanje je namreč potekalo več mesecev, najprej kot predtekmovanje v več državah, finalni del tekmovanja pa sledi v New Yorku, v živo. “V dneh avdicije v Italiji sem bil z orkestrom opernega gledališča Verdi na turneji na Japonskem, zato sem se žiriji predstavil z videoposnetkom,” pojasnjuje. “Očitno sem jo navdušil, saj so me izbrali za finalno fazo v živo v New Yorku, ki pa je bila zelo intenzivna, saj je bilo zelo veliko tekmovalcev različnih starosti v različnih disciplinah in kategorijah.”

Zdaj je v varnem zavetju doma

S svojo igro je prepričal tudi v finalu, saj se je uvrstil med deset najboljših, ki so prejeli veliko nagrado tekmovanja. Izjemen tekmovalni uspeh je nagradila tudi priložnost koncertiranja v eni od najprestižnejših koncertnih dvoran na svetu: “V Carnegie Hall sem nastopil 1. februarja in priznati moram, da je to resnično dvorana z idealno akustiko. Na odru se počutiš udobno, zvok je bogat, ton je lep, ima pravo barvo in vse to lahko sliši tudi občinstvo. Dvorana je bila polna in poslušalci so bili navdušeni, kar je bilo zame seveda še dodatna motivacija,” še doda in ob tem poudari tudi privilegij, da se je lahko pred žirijo predstavil z izvrstnim filipinskim pianistom Carlosom Avilo, sicer profesorjem za komorno igro na prestižni šoli Juilliard School. Tekmovanje Crescendo absolutnim nagrajencem prinese denarno nagrado in študijsko izmenjavo, a bolj kot slednje Aleša Lavrenčiča navdušuje dejstvo, da žirija prav vsakemu tekmovalcu napiše zelo konstruktivno in koristno oceno.

Mladi doberdobski violinist naj bi po vrnitvi iz ZDA odpotoval na študij v München, a je zaradi izrednih razmer že več kot mesec v varnem zavetju svojega doma: “Trenutne razmere so težke, a imam vendar srečo, ker živim na vasi, kjer občutimo manj pritiska ob veliki kontroli gibanja. Lahko se sprostim na zraku in končno sem lahko tudi več časa s svojo družino, ker smo sicer razpeti na različne dejavnosti in različne lokacije.”

TATJANA GREGORIČ, Radio Koper


Najbolj brano