Nadzirali točke in pobirali granate

Medtem ko so severnoprimorski pirotehniki pomagali nadzirati spoštovanje prepovedi zbiranja na turističnih točkah na Goriškem, so opravljali še svojo osnovno nalogo. Domačini so jih kar ustavljali in jim kazali, kje ležijo nevarni ostanki vojne.

V Brestovici so morali na kraju uničiti ročno bombo in topovski 
vžigalnik. Foto: Državna enota NUS
V Brestovici so morali na kraju uničiti ročno bombo in topovski vžigalnik. Foto: Državna enota NUS

SEVERNA PRIMORSKA > “Ja, imeli smo kar precej dela, ampak ne z nadzorovanjem turističnih točk, temveč z našim osnovnim poslanstvom,” nam je pred dnevi povedal poveljnik državne enote za varstvo pred nevarnimi ostanki vojn Darko Zonjič. Na cvetno nedeljo so pripadniki enote pomagali nadzirati razgledne točke na Škabrijelu, vzletišču Lijaku, Kekcu, Vodicah, Kukum Sabotinu in Sveti gori. Ugotovili so, da so občani disciplinirani in da upoštevajo prepovedi zaradi epidemije.

Obenem pa so imeli veliko “svojega” dela. Najprej so zjutraj štirikrat posredovali v Brestovici pri Komnu, odpeljali štiri granate, zaradi dotrajanosti pa na kraju uničili jugoslovansko ročno bombo iz druge svetovne vojne in topovski vžigalnik. Zgodaj popoldne so pri Plavah odstranili in odpeljali štiri ostanke ali skoraj 20 kilogramov neeksplodiranih ubojnih sredstev.

Slabo uro kasneje sta v zaselku Paljevo pod Kukom pirotehnika odstranila dobrih 15 kilogramov težko italijansko 105-milimetrsko topovsko granato in šest kilogramov težko avstrijsko granato kalibra 75 milimetrov. Slabo uro kasneje so se pirotehniki državne enote za varstvo pred ubojnimi sredstvi preselili v Volčjo Drago, kjer so odstranili sedem kilogramov težko italijansko granato. “Ljudje so nas kar ustavljali in nam kazali, kje ležijo ostanki vojne. Skupno smo odstranili skoraj 64 kilogramov oziroma 13 kosov,” je povedal Zonjič.


Najbolj brano