Dopust in služba

Kdove koliko ljudi, ki zaradi epidemije in omejitev gibanja večino dneva preživlja doma, se z nostalgijo spominja dopusta, ki se jim je še posebej vtisnil spomin. Grški otoki, turška letovišča, dopust na sosednjem Hrvaškem, sproščen oddih znotraj meja domače države ali zgolj izlet v bližnje kraje.

Letos bo dopust tako ali drugače v senci epidemije in njenih posledic. Počitnice v tujini pri nekaterih ne bodo prva izbira. Marsikdo se bo odločil za dopust v slovenskih turističnih krajih, nekateri pa že zdaj vedo: dopustovali bodo doma. Dobesedno doma.

Kaj dopust, za mnoge družine je izplačilo regresa samo po sebi praznik, saj jim olajša vsakodnevno preživetje.

Česa drugega si denimo družine s skromnimi prihodki in tisti, katerih službe zdaj visijo na nitki ali pa bodo dlje časa na čakanju, niti ne morejo privoščiti.

Nič nenavadnega ni, da je ideja o tem, da bi zaposleni namesto regresa za letni dopust dobili vrednostne bone, ki bi jih lahko unovčili pri domačih turističnih ponudnikih, med ljudmi naletela na ogorčenje. Še dobro, da je ministrstvo za gospodarstvo pohitelo s pojasnilom, da je to zgolj predlog iz turističnih vrst in da bo o tem dokončno odločala vlada. Sicer pa je bil predlog Skupnosti Julijske Alpe nekoliko drugačen. Predlagali so, da bi zaposleni letos dobili višji regres, pri čemer bi razliko lahko uporabili pri domačih turističnih ponudnikih. S tem bi po svoje pomagali ne samo turizmu, ki ga epidemija močno tepe, ampak vsem, ki so njegov del, torej velikemu delu gospodarstva.

Kakorkoli že, dejstvo je, da mnogi ljudje regresa ne porabijo za dopust. Znanka mi prizna, da ga vsako leto čaka zelo nestrpno. Z njimi si zmanjša minus na bančnem računu, ki se sredi leta že nevarno približa dovoljeni zgornji meji. Tudi za mater dveh šolarjev je izplačilo regresa pomemben trenutek; svojima mulcema bo lahko kupila šolske potrebščine, ne da bi zaradi tega morala prelagati druge, prav tako nujne nakupe. Kaj dopust, za mnoge družine je izplačilo regresa samo po sebi praznik, saj jim olajša vsakodnevno preživetje.

Da se razumemo: poziv k počitnicam doma ni sporen, to navsezadnje delajo tudi v marsikateri državi. Morda se bomo v domovini tudi potem, ko bo epidemija premagana, vseeno počutili bolj varni kot kje na tujem. Pa še letala ne bi bilo treba na vrat na nos iskati, če bi se v državi, ki bi si jo izbrali za dopust, kaj zapletlo.

A po epidemiji, ki ji bo zagotovo sledila recesija, se zdi, da bo veliko ljudi prej razmišljalo o službi kot o počitnicah.


Preberite še


Najbolj brano